Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 24. září 2024

Svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Fico a první "kudla v zádech" EU. Nulová vojenská pomoc Ukrajině a zastavení bojů!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Fico a první "kudla v zádech" EU. Nulová vojenská pomoc Ukrajině a zastavení bojů!

Jana Procházková

26. října 2023 19:00

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Před volbami i po svém nástupu do funkce nový slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) vyjádřil svůj odmítavý postoj k dalším dodávkám zbraní na Ukrajinu. V rámci tohoto stanoviska opětovně zdůraznil ve čtvrtek, že na nadcházejícím summitu Evropské unie se postaví proti jakýmkoli dalším sankcím vůči Rusku, dokud nebudou dostupné důkladné analýzy hodnotící jejich možné vlivy na Slovensko. Tato stanoviska přednesl během svého projevu v slovenském parlamentu.

Premiér Robert Fico se vydal na summit Evropské unie, který se koná ve čtvrtek a v pátek v Bruselu. Stanovisko Slovenska k válce na Ukrajině bylo schváleno Výborem pro evropské záležitosti slovenského parlamentu a toto stanovisko bude Fico v Bruselu představovat. Z tohoto stanoviska vyplývá, že Slovensko plánuje poskytovat širokou podporu Ukrajině, avšak bez dodávek zbraní, jak informuje server tvnoviny.sk.

"Jako předseda vlády budu podporovat nulovou vojenskou pomoc Ukrajině," uvedl Fico. Vládní kabinet je podle něj připravený poskytnout humanitární pomoc.

Odmítá také schvalování dalších sankcí vůči Rusku, dokud nebude mít k dispozici analýzu dopadů na Slovensko. "Jestliže mají být nějaké sankce, které nás mají poškozovat, jako nás poškozovala většina sankcí, tak já nevidím žádný důvod to podporovat," řekl Fico.

Rusko již reagovalo na slova Roberta Fica. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že rozhodnutí Slovenska nebude mít významný vliv na válku. "Slovensko nepřispělo významnými dodávkami zbraní, takže celý proces jen těžko ovlivní," sdělil Peskov novinářům, když byl dotázán na  rozhodnutí Bratislavy, jak poznamenal deník Barron's.

Na nadcházejícím summitu v Bruselu se vedle aktuální situace na Ukrajině a Blízkém východě bude také diskutovat o otázkách migrace, hospodářství a vnějších vztazích, které jsou v současné době důležité pro Evropskou unii.

Nejnovější zprávy