Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 16. září 2024

Svátek slaví Ludmila, zítra Naděžda

Verstappen ovládl závod v Japonsku: Red Bull vyhrává šampionát v konstruktérech

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Verstappen ovládl závod v Japonsku: Red Bull vyhrává šampionát v konstruktérech

Nikola Horáková

24. září 2023 11:53

Max Verstappen

V japonské Suzuce dle očekávání zvítězil Max Verstappen, který si tak připisuje již 13. vítězství v této sezoně. Red Bull tak získal vítězství v Poháru konstruktérů, čímž svoji dominanci jenom podtrhli. 

Start Verstappenovi příliš nevyšel, lepší odpich měly oba Mclareny za ním a nejvíc ho v první zatáčce ohrožoval Lando Norris, který to vzal po vnějšku, ale Verstappen si dokázal pozici ubránit. Hluboko v poli se dělo další drama, když začaly lítat úlomky z aut vzduchem a jedno z aut dokonce nadskočilo. 

Kolize poškodila vozy Valtteriho Bottase, Čou Kuan-jüa, Alexandra Albona a Estebana Ocona. Kvůli troskám na trati musel vyjet safety car. Bottas později kolidoval také s Loganem Sargeantem a bohužel musel odstoupit ze závodu.

Verstappen závod vyhrál s náskokem s téměř 20 sekundovým náskokem a za ním dojely oba Mclaren, Lando Norris druhý a Oscar Piastri třetí, který si dojel pro pódium hned ve své úvodní sezóně. 

Tým Red Bull si popáté v historii připsal vítězství v Poháru konstruktérů a hned dvakrát za sebou. S celkem patnácti triumfy v této sezóně mají neohrožený náskok před druhým Mercedesem, a to o neskutečných 318 bodů. 

Velmi nepovedený závod měl Verstappenův týmový kolega Pérez, který se kvůli brzké výměně pneumatik propadl až na osmnácté místo, přičemž mu bylo udělena pětisekundová penalizace za porušení pravidel během jízdy za safety carem, kdy předjel v tomto režimu soupeře, což je zakázáno. Poté narazil do Kevina Magnussena z týmu Haas a poškodil si přední křídlo. Ihned musel zajet do boxů pro nové. Po návratu na trať během virtuálního safety caru se střetl s Landem Norrisem a byl nucen odstoupit. Později se ještě na trať vrátil ve 40. kole, aby si odpykal trest za předchozí kolizi, ale poté už ze závodu definitivně odstoupil. 

Nejnovější zprávy