Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 5. října 2024

Svátek slaví Eliška, zítra Hanuš

Víte, kdy přestat? NYT zjistil, kolik kávy by vás mohlo ohrozit na životě

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Víte, kdy přestat? NYT zjistil, kolik kávy by vás mohlo ohrozit na životě

Lenka Kučerová

29. září 2023 14:28

Ilustrační foto

Káva je mnohem více než jen oblíbený nápoj. Může být ranním rituálem, kulturní tradicí, prostředkem k zvýšení produktivity a dokonce i zdravým nápojem. Studie naznačují, že pijáci kávy mají tendenci žít déle a mají snížené riziko některých onemocnění, včetně cukrovky druhého typu, Parkinsonovy choroby, kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny, uvedl The New York Times.

Přestože káva může přinášet řadu zdravotních výhod, existuje také otázka, zda byste mohli pít příliš mnoho kávy a jak to poznat. Káva obsahuje tisíce chemických sloučenin, které mohou ovlivňovat zdraví. Kofein, který je obsažen v kávě, je největším zdrojem rizik spojených s její konzumací.

Příliš mnoho kofeinu může způsobit řadu nepříjemných vedlejších účinků, jako je bušení srdce, nervozita, úzkost, nevolnost nebo potíže se spánkem. Kromě toho může způsobit bolesti hlavy, reflux žaludeční kyseliny a dokonce i třes nebo zvracení při nadměrně vysokém dávkování.

I když se zdá, že většina lidí má dobře nastavenou reakci na kofein a reaguje na ni mírnými příznaky nadměrné konzumace, existuje možnost předávkování. Předávkování kofeinem obvykle nastává při konzumaci vysokého množství kofeinu v koncentrované formě, jako jsou prášky nebo doplňky stravy, během krátkého časového období.

Aby bylo předávkování kofeinem potenciálně smrtelné, museli byste zkonzumovat velké množství, což by bylo ekvivalentní asi 50 až 100 šálkům kávy, v závislosti na její síle. To znamená asi 10 000 miligramů kofeinu.

I když kofein může krátkodobě zvýšit krevní tlak a srdeční frekvenci, zejména pokud není pravidelně konzumován, většinou to není škodlivé. Studie ukazují, že pravidelná konzumace kávy obvykle nezvyšuje dlouhodobě krevní tlak ani riziko abnormálního srdečního rytmu.

Nejnovější zprávy