Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Co s vaším tělem dělá káva? Vědci se zaměřili na ožehavou otázku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Co s vaším tělem dělá káva? Vědci se zaměřili na ožehavou otázku

Lenka Kučerová

23. září 2023 19:04

Ilustrační foto

Káva je oblíbeným nápojem po celém světě a její konzumace má různé účinky na naše zdraví. Norská studie zkoumala vliv různých typů kávy na hladinu cholesterolu v krvi a došla k zajímavým závěrům.

Výzkum byl proveden na vzorku 21 000 lidí nad 40 let, kteří pravidelně konzumovali několik šálků kávy denně. Autoři studie se zaměřili na možnou souvislost mezi typem kávy a hladinou cholesterolu, a to jak u mužů, tak u žen.

Základním zjištěním studie je, že různé druhy kávy mohou mít odlišný vliv na hladinu cholesterolu. Největší pravděpodobnost zvýšení cholesterolu byla zaznamenána u mužů, kteří konzumovali espresso. Naopak, u žen může způsobit mírné zvýšení cholesterolu filtrovaná káva.

Výzkumníci zjistili, že muži, kteří pili tři až pět šálků espressa denně, měli výrazně vyšší pravděpodobnost zvýšeného cholesterolu. U žen bylo mírné zvýšení pozorováno při pravidelném pití většího množství filtrované kávy.

Je důležité poznamenat, že studie ukázala, že káva připravovaná překapáváním nebo pomocí konvičky na french press mohla způsobit obdobné zvýšení hladiny cholesterolu u obou pohlaví. Na druhou stranu nebyla pozorována žádná spojitost mezi konzumací instantní kávy a vyšším cholesterolem.

Autoři studie zdůrazňují, že významným faktorem můžou být chemické sloučeniny v kávě, jejichž množství se liší podle způsobu přípravy kávy. Espresso, které vykazovalo největší vliv na hladinu cholesterolu, bylo předmětem menšího výzkumu, a proto je třeba provést další studie k objasnění jeho konkrétních účinků na zdraví.

Vedoucí farmakolog Dipender Gill ze St George's University of London zdůrazňuje, že pozorované rozdíly mohou být způsobeny různými nesouvisejícími faktory, jako jsou životní návyky jednotlivců. Proto je třeba číst závěry této studie s určitou opatrností.

Celkově však tato norská studie přináší zajímavé poznatky o vlivu různých typů kávy na hladinu cholesterolu v krvi a naznačuje, že kvalita kávy a její příprava mohou mít významný vliv na naše zdraví.
 

Nejnovější zprávy