Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Za mrtvé v Bělgorodu může i Česko, naznačuje Moskva. Lipavský ostře reaguje

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Za mrtvé v Bělgorodu může i Česko, naznačuje Moskva. Lipavský ostře reaguje

Andrea Malá

30. prosince 2023 19:19

Jan Lipavský /Piráti/ a Jozef Síkela /STAN/

Sobotní odvetný ukrajinský úder zabil v ruském Bělgorodu 14 lidí, a to včetně dvou dětí. Podle Moskvy byly použity v Česku vyrobené salvové raketomety, proto Kreml požádal o účast českého diplomata na zasedání Rady bezpečnosti OSN. Nikdo nepřijde, naznačil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti). 

Rusové v pátek podnikli rozsáhlý útok na Ukrajinu, který si vyžádal nejméně 30 mrtvých. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sliboval odvetu. Dnešní útok na Bělgorod podle agentury TASS nepřežilo 14 lidí, přes sto osob utrpělo zranění.

O události byl informován ruský prezident Vladimir Putin, Moskva žádá svolání zasedání RB OSN i za účasti stálého českého zástupce. Podle ruského diplomata Dmitrije Polanského by měla Praha vysvětlit dodávky zbraní Ukrajině. Rusové tvrdí, že k dnešnímu útoku posloužily Ukrajincům salvové raketomety české výroby. 

"Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme," uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na síti X.

Na ruskou výzvu reagoval i další člen vlády. "Václav Havel říkal, že Rusko má problém v tom, že neví, kde má hranice. Bez hranic je evidentně i Putinova drzost," napsal ministr vnitra Vít Rakušan. 

Nejnovější zprávy