Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 20. května 2024

Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika

Nahé ženy na obraze ukázal učitel žákům ve vyučování. Nečekal, co to způsobí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Nahé ženy na obraze ukázal učitel žákům ve vyučování. Nečekal, co to způsobí

Jana Procházková

12. prosince 2023 19:35

Ilustrační fotografie

Ve Francii došlo k incidentu, kdy učitel ve škole ukázal studentům obraz z renesanční éry s vyobrazením nahých žen a byl následně vyhozen poté, co obdržel stížnosti od rodičů, kteří jsou muslimského vyznání. Tato událost vyvolala vlnu protestů mezi ostatními učiteli, kteří jako projev nesouhlasu odmítli nastoupit do práce, informuje BBC a France 24.

Na střední škole v Issos, obci západně od Paříže, učitel během hodiny francouzštiny ukázal obraz nahých žen ze 17. století.

Řeč je o díle „Diana a Actaeon“ italského umělce Giuseppe Cesariho. Zobrazuje příběh z řecké mytologie - lovec Actaeon vtrhne do místa, kde se koupe bohyně Diana a její nymfy.

"Někteří studenti odvrátili zrak, cítili se uraženi, řekli, že byli šokováni. Někteří také tvrdili, že učitel měl rasistické komentáře," řekla Sophie Venezitei z odborového svazu učitelů Snes-FSU.

"Diana a Actaeon"

Rodiče jednoho ze studentů následujícího dne napsali dopis řediteli školy, v němž tvrdili, že jejich syn nesmí mluvit při následné diskusi ve třídě.

Podle Venetsitei byla tato situace „poslední kapkou“ pro učitele školy, kteří si stěžovali na „velmi špatné klima“ a „nedostatečnou podporu“ ze strany vedení.

Poslali rodičům dopis, v němž uvedli, že uplatňují své právo nenavštěvovat vyučování kvůli „obzvláště obtížné situaci“ na střední škole.

Učitelé uváděli „znatelné nepohodlí“ a „rostoucí případy násilí“. Zejména jde o případy vražd učitelů radikálními muslimy. 

V roce 2020 byl poblíž své školy na předměstí Paříže sťat učitel dějepisu a zeměpisu Samuel Paty . Stalo se tak proto, že Pati ukázal své třídní karikatury proroka Mohameda ze satirického časopisu Charlie Hebdo.

V říjnu 2023 byl Dominique Bernard, učitel literatury z města Arras, ubodán k smrti svým bývalým studentem, který křičel „Alláhu akbar“.

Francouzský ministr školství Gabriel Attal uvedl, že proti studentům, kteří podali stížnost, budou přijata disciplinární opatření. Zároveň bude škola kontrolována z hlediska dodržování „republikových hodnot“.

Nejnovější zprávy