Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Záplavy v Libyi mohou mít až 10 tisíc mrtvých. Politici hovoří o obrovské tragédii

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Záplavy v Libyi mohou mít až 10 tisíc mrtvých. Politici hovoří o obrovské tragédii

Lenka Kučerová

12. září 2023 20:07

Ilustrační foto

Záplavy na východě Libye mají na svědomí již více než 3 000 potvrzených obětí. Počet mrtvých by mohl dosáhnout až 10 000, uvedl dnes ministr zdravotnictví. 

Támir Ramadán, zástupce Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC), zdůraznil, že přesný počet mrtvých v důsledku záplav zatím není znám, ale mohl by dosáhnout několika tisíců, a zároveň je stále pohřešováno až 10 000 lidí.

Ministr zdravotnictví Usmán Abdal Džalíl podle Guardianu sdělil televizní stanici Al-Masar, že "počet pohřešovaných čítá tisíce a očekáváme, že počet mrtvých dosáhne 10 000." Mluvčí libyjského ministerstva vnitra sdělil, že počet obětí již dosáhl 5 200, ale tato čísla nelze ověřit.

V městě Darná, které bylo nejhůře postiženo, bylo již nalezeno více než 1 000 těl, uvedl ministr. K této tragédii došlo především v důsledku protržení dvou přehrad nad městem. Bouře zasáhla také pobřežní města Benghází, Bajdá a Mardž.

Ministr civilního letectví, který se vrátil z Darná, popsal situaci slovy, hovoří i obrovské tragédii. "Těla jsou všude - v moři, v údolí a pod zřícenými budovami. Počet těl nalezených v Darná přesahuje tisícovku. Očekáváme, že konečná bilance bude velmi vysoká. Nehovořím přehnaně, když řeknu, že 25 % města je zničeno, a spousta domů padla," řekl.

Zpravodaj agentury Reuters cestou do města, které mělo před katastrofou kolem 90 000 obyvatel, viděl na kraji silnice převrácená auta, pokácené stromy a opuštěné, zaplavené domy. 

Nejnovější zprávy