Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 5. července 2024

Svátek slaví Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, zítra Upálení Mistra Jana Husa (1415)

Zelenskyj v OSN přednesl rázný návrh. Rusko se muselo okamžitě ohradit

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zelenskyj v OSN přednesl rázný návrh. Rusko se muselo okamžitě ohradit

Lenka Kučerová

23. září 2023 10:08

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během svého vystoupení v OSN ostře kritizoval ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu. Označil ji za "zločineckou" a přednesl návrh odebrat Rusku právo veta v této mezinárodní organizaci. 

Zelenskyj zdůraznil, že jde o "nezbytný krok" a že současný systém práva veta v rukou Ruska brání OSN v efektivním jednání ohledně konfliktů a agresí.

Tento krok není však jednoduchý, protože samotná Moskva se tohoto privilegia nechce vzdát. Prezident Zelenskyj si podle svých slov uvědomuje, že odnětí práva veta Rusku bude obtížné, ale tvrdí, že je to nezbytné pro zachování míru a bezpečnosti na světě.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov však hájí právo veta jako legitimní nástroj mezinárodních vztahů, což podle něj stanoví Listina OSN. Právo veta umožňuje pěti stálým členům Rady bezpečnosti, včetně Ruska, blokovat rozhodnutí, která neodpovídají jejich zájmům.

Video: Volodymyr Zelenskyj mluví v OSN | YouTube

Právo veta je kontroverzním aspektem fungování OSN. Bylo zavedeno s cílem zajistit, aby velké mocnosti měly určitý vliv na mezinárodní rozhodování a ochránit globální mír a stabilitu. Nicméně kritici tvrdí, že to může vést k blokádě důležitých rozhodnutí, když se rozdílné zájmy stálých členů střetávají s globálním zájmem.

Celá tato situace ukazuje na složitost mezinárodní diplomacie a konfliktů, které mohou vzniknout v důsledku rozdílných názorů a zájmů mezi státy v mezinárodním společenství.
 

Nejnovější zprávy