Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Zemřel britský vědec Ian Wilmut (†79), naklonoval ovci Dolly

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemřel britský vědec Ian Wilmut (†79), naklonoval ovci Dolly

Jana Procházková

12. září 2023 1:49

Zemřel britský vědec Ian Wilmut, jehož tým naklonoval ovci Dolly

Ve věku 79 let zemřel britský vědec Ian Wilmut, který v roce 1996 naklonoval ovci Dolly. První živočich naklonovaný z dospělé buňky savce byl velkým průlomem ve výzkumu kmenových buněk. Wilmut vedl výzkumný tým ve skotském Roslinově ústavu, který dnes o jeho smrti informoval.

Úspěšný experiment vedený Wilmouthem provedli vědci z Roslinova institutu na univerzitě v Edinburghu 5. července 1996, uvádí The Guardian. Jeho práce položila základy výzkumu kmenových buněk. Mezi jeho největší vědecké úspěchy patří naklonování ovce Dolly v roce 1996, píše BBC.

"Byl titánem vědeckého světa," řekl Peter Matheson, ředitel a prorektor Edinburské univerzity a dodal, že Wilmuthův experiment "transformoval tehdejší vědecké myšlení."

V roce 1996 tým z Roslinova ústavu ve skotském Edinburghu vstoupil do historie tím, že úspěšně naklonoval prvního savce z buňky dospělého jedince. Ovce Dolly, o které vědci informovali v únoru 1997, se stala symbolickým průlomem v oblasti genetické manipulace chovných zvířat. Tato metoda teoreticky otevřela možnosti i pro genetickou manipulaci u lidí, což však vyvolalo značné kontroverze. Zvíře má šest jehňat. Byla usmrcena v roce 2003 ve věku šesti let poté, co trpěla artritidou a onemocněním plic způsobeným virem.

Po její smrti bylo její tělo převezeno do skotského národního muzea.

Před ní byla zvířata klonována pouze z embryonálních buněk. 

"Truchlíme nad ztrátou profesora sira Iana Wilmuta, světově uznávaného embryologa a odborníka na regenerativní medicínu, který vedl projekt vytvoření ovce Dolly. Jeho práce nadále informuje a inspiruje vědu v Roslinově ústavu i mimo něj," uvedla skotská instituce.

Věřil, že klonování ovce Dolly umožní vědcům studovat genetické choroby u lidí, na které neexistuje žádný lék.

Wilmuth zkoumal, jak lze kmenové buňky využít v regenerativní medicíně.

V roce 2006 se stal prvním ředitelem centra MRC pro regenerativní medicínu na University of Edinburgh. V roce 2012 muž odešel do důchodu a v roce 2018 mu lékaři diagnostikovali Parkinsonovu chorobu.

Ovečka byla pojmenována Dolly po country zpěvačce Dolly Parton.

Nejnovější zprávy