Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Zemřel Henry Kissinger (†100). Lipavský prozradil, co mu před pár měsíci napsal

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemřel Henry Kissinger (†100). Lipavský prozradil, co mu před pár měsíci napsal

Andrea Malá

30. listopadu 2023 11:36

Henry Kissinger

Svět diplomacie a vrcholné světové politiky zasáhla smutná zpráva. Ve věku 100 let zemřel někdejší americký ministr zahraničí a diplomat Henry Kissinger. Na úmrtí velké osobnosti reagují i čeští politici v čele s premiérem. 

Kissinger se narodil v německém Fürthu, ale proslavil se svými službami pro Spojené státy americké. V administrativě republikánského prezidenta Richarda Nixona působil nejprve jako poradce pro národní bezpečnost, než povýšil na ministra zahraničních věcí. Ve funkci setrval i během působení Geralda Forda v Bílém domě.

Slavný diplomat je držitelem Nobelovy ceny za mír, protože se účastnil diplomatických jednání ohledně války ve Vietnamu. Udělení ocenění právě jemu vzbudilo velké kontroverze, protože se podílel i na rozhodnutí o intenzivním bombardování severního Vietnamu. 

Na dnešní smutnou zprávu reagovali i čeští politici, význam Kissingera vyzdvihl premiér Petr Fiala (ODS). "Nedávno jsem s velkým potěšením přečetl jeho knihu Umění politické strategie, kterou vydal minulý rok. Byl inspirativní až do své stovky, požehnaného věku, v němž nás opustil," napsal na sociální síti X.

"Před pár měsíci mi Henry Kissinger napsal, že pozorně sleduje úsilí Česka v evropském příběhu. Jeho přínos diplomacii nesporně formoval světovou scénu a o jeho odkazu se bude mluvit ještě dlouhá léta," uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který zároveň vyjádřil upřímnou soustrast blízkým. 

Nejnovější zprávy