Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 19. září 2024

Svátek slaví Zita, zítra Oleg

Zemřel Matteo Messina Denaro, "Poslední kmotr" mafiánského klanu Cosa Nostra. Unikal 30 let, seděl chvíli

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemřel Matteo Messina Denaro, "Poslední kmotr" mafiánského klanu Cosa Nostra. Unikal 30 let, seděl chvíli

Jana Procházková

25. září 2023 11:58

Matteo Messina Denaro

Zemřel šéf italské mafie Matteo Messina Denaro, který byl až do svého dopadení na začátku tohoto roku jedním z nejhledanějších mužů na světě. O smrti informovala BBC s odkazem na italská média.

Messina Denaro byl významný boss sicilské mafie Cosa Nostra, kterého zatkli na klinice v Palermu. Šedesátiletý Denaro, který byl jedním z nejkrutějších šéfů Cosa Nostra, trpěl rakovinou tlustého střeva a léčil se během svého skrývání před úřady. Lékařská péče, kterou vyhledával, vedla vyšetřovatele na jeho stopu. Uvedla AFP.

Byl usvědčen z podílu na vraždě protimafiánského soudce Giovanniho Falconeho v roce 1992 a osnování bombových útoků v Římě, Florencii a Miláně v roce 1993, při kterých zemřelo 10 lidí. Za své zločiny dostal šest doživotních trestů, včetně jednoho za únos a vraždu dvanáctiletého syna svědka ve Falconeho případu.

Messina Denaro zmizel v létě 1993 a následujících 30 let se během tažení italské justice proti mafii ukrýval před spravedlností. Zůstal však na prvním místě italského seznamu nejhledanějších osob a postupem času se stal doslova legendou.

Poté, co se Messina Denaro začal skrývat, se spekulovalo, že mohl opustit Itálii a odejít do zahraničí. Nicméně se nakonec ukázalo, že se skrýval poblíž svého rodného města Castelvetrano na západě Sicílie.

Vyšetřovatelé vedli intenzivní pátrání po Messinovi Denarovi po několik let na sicilském venkově. Prováděli razie, hledali potenciální úkryty a prováděli odposlechy členů jeho rodiny a přátel. V průběhu těchto odposlechů se objevily informace o zdravotních problémech nejmenované osoby, která trpěla rakovinou a měla potíže se zrakem. Vyšetřovatelé byli pevně přesvědčeni, že tato osoba byla Messina Denaro. Tyto informace byly klíčovými stopami, které vedly k jeho odhalení a zatčení.

Vyšetřovatelé použili databázi národního zdravotnického systému k vyhledání muže, který odpovídal věku a zdravotní anamnéze Messiny Denara, což jim nakonec umožnilo uzavřít případ úspěšným zatčením. Messina Denaro však vždy zachovával mlčení ohledně svého údajného členství v Cosa Nostra, sicilské mafii. Dokonce i během rozhovorů ve vazbě po svém zatčení popíral, že by byl součástí této zločinecké organizace.

Messina Denaro, který byl v italském tisku přezdíván jako Diabolik nebo Poslední kmotr, byl zatčen 16. ledna tohoto roku před soukromou zdravotní klinikou v Palermu. Zde pod falešnou identitou podstoupil operaci rakoviny tlustého střeva. Poté byl převezen do věznice s přísnou ostrahou v L'Aquile ve střední Itálii, kde nadále pokračoval v léčbě svého zhoubného nádoru.

V srpnu byl Messina Denaro přemístěn na oddělení pro vězně v místní nemocnici, kde se jeho zdravotní stav v posledních dnech prudce zhoršil. O tomto víkendu se objevily zprávy v médiích, které naznačovaly, že Denaro se nacházel v "nezvratném kómatu". Média uváděla, že lékaři přestali Denara krmit, a že sám požádal, aby v případě potřeby nebyl resuscitován.

Nejnovější zprávy