Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Benidormské „piraně“ útočí na 15 turistů DENNĚ! Krvežíznivý mořský predátor už děsí i v Chorvatsku

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Benidormské „piraně“ útočí na 15 turistů DENNĚ! Krvežíznivý mořský predátor už děsí i v Chorvatsku

Veronika Jirásková

7. září 2023 12:17

Obladas je dravá ryba se zuby podobnými jaké mají piraně

Rekreanti na slunných španělských plážích hlásili hororové útoky ryb ve stylu „piraně“ , které zanechaly plavce zakrvácené a pokryté otisky zubů. Informaci přinesl španělský deník La Opinion de Murcia.

Město Benidorm ležící na krásném španělském pobřeží Středozemního moře je vyhlášeným rekreačním střediskem, které si turisté i z České republiky velice oblíbili. Avšak nedávno se objevila velká komplikace, kterou přinesly malé dravé ryby. Podobný problém je zaznamenán i v Chorvatsku. Vědecký průzkum ukazuje, že chování těchto rybek lze přičíst klimatickým změnám.

V oblíbeném letovisku Benidorm na pobřeží Costa Blanca zažívají koupající se turisté nečekané potíže kvůli malým, ale dravým rybkám, které se staly hrůzou pro turisty užívající se místních  plážích. "Piraně na pláži v Benidormu," žertují některá španělská média s nadsázkou. Nicméně se v tomto případě nejedná o slavné jihoamerické říční piraně, ale o místní "obladu šedou."

Rády okusují vše, co je jedlé, včetně bradavic, mateřská znaménka či poraněnou kůži. Někdy může dojít ik malým krvavým poraněním od ostrých zubů ryb. Toto léto až 15 plavců hlásilo v Benidormu v některých dnech taková lehká zranění, napsal deník „La Opinion de Murcia“.

Oblady neboli "Obladas" jsou obvykle mírumilovné, známé také jako sedlaté mořské ryby, které lidé běžně loví a konzumují. Vědci však varovali, že příčinou tohoto nového chování, kdy se z lovce stává lovený, může být měnící se klima. Ryba, která může dosahovat velikosti až 30 cm, je všežravá a obvykle dává přednost konzumaci drobných bezobratlých živočichů, jako jsou krevety. 

Jeden z hlavních faktorů, který vědci přisuzují zvýšenému apetitu ryb je stoupající teplota mořské vody, což je důsledek klimatických změn. Tato vyšší teplota vody má za následek zrychlení metabolismu ryb, což znamená, že potřebují více potravy. Výzkumný pracovník z katedry mořských věd a aplikované biologie Alfons Ramos to zdůrazňuje v citaci, kterou uvádí deník.

Středozemní moře, kde se tato situace vyskytuje, se v posledních letech otepluje obzvlášť rychle. V okolí Benidormu byly naměřeny teploty mořské vody dosahující až 27 stupňů a v srpnu dokonce místy dosahovaly až 30 stupňů.

Domovem oblad jsou vody v severovýchodním Atlantiku a v celém Středozemním moři, i když se většinou vyskytují v blízkosti pobřeží. Obvykle se živí jinými malými rybami, jako jsou sardelky, sardinky nebo korýši, jako jsou krevety a veslonozí. Oblady se živí také odhozeným chlebem a rybářským odpadem v blízkosti pobřeží.

Dochází k pozorování těchto ryb i v chorvatských vodách, jak uvádí chorvatský zpravodajský web Danas. Je třeba poznamenat, že útoky oblovek na plavce během letního období byly dokumentovány po celém Středozemním moři, přičemž v Chorvatsku bylo zaznamenáno nejvíce útoků v oblasti Istrie.

Video: Benidorm | Miroslav Rachev

Pero Ugarković z Oceánografického ústavu ve Splitu upozornil na to, že situace tedy naznačuje, že chování těchto ryb může být ovlivněno regionálními podmínkami a mořským prostředím, které se v daných oblastech v různých obdobích mění.

Ministerstvo doporučuje plavcům zvážit, zda si s sebou do moře vezmou ozdoby a šperky, které svým leskem mohou přitahovat pozornost mořských dravců.

Nejnovější zprávy