Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Brusel je pro europoslance "dojná kráva". Plat 10 tisíc eur a z benefitů se vám udělá zle!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Brusel je pro europoslance "dojná kráva". Plat 10 tisíc eur a z benefitů se vám udělá zle!

Jana Procházková

7. června 2024 14:55

Euro (EUR), ilustrační fotografie

Dnes a zítra vybíráme 21 zástupců do Evropského parlamentu, kteří nás budou zastupovat následujících pět let. Věděli jste, že mandát europoslance přináší nejen pohádkovou finanční odměnu, ale i další výhody? Zjistěte, jaké benefity čekají na naše nové europoslance – některé z nich vás opravdu překvapí!

Nejdůležitější částí by měl být plat zástupce státu v Evropě. Ten je od roku 2009 stejný pro všechny poslance, protože do té doby se lišil podle země a existovaly mezi nimi značné rozdíly. Od 1. července 2023 činí hrubý plat europoslance 10 075,18 eura, což po zdanění představuje čistý příjem 7 853,89 eura. Tento plat je vyplácen z rozpočtu Evropského parlamentu. Takže k dnešnímu dni si český europoslanec připíše měsíčně na účet z platu 193 tisíc korun čistého. 

Europoslanci kromě platu dostávají dle upozornění webu Topky i příspěvek na všeobecné výdaje ve výši 4 950 eur (121 tisíc korun) měsíčně. Tyto prostředky jsou určeny například na pronájem a provoz kanceláře, telefonování, poštovní služby nebo údržbu počítačového a telekomunikačního vybavení. Pokud se poslanec bez řádného důvodu nezúčastní alespoň poloviny plenárních zasedání během parlamentního roku (září až srpen), je mu tento příspěvek snížen o polovinu.

Dalším benefitem jsou diety. Europoslanec dostává 350 eur (8.601 korun) denně na stravu a ubytování za každý den, kdy je přítomen v Evropském parlamentu a vykonává oficiální činnost, což musí potvrdit podpisem. Pokud se schůze koná mimo Evropskou unii, dostává 175 eur (4.300 korun) denně, přičemž náklady na ubytování jsou hrazeny zvlášť.

Většina schůzí Evropského parlamentu, jako jsou plenární schůze, výbory a politické skupiny, se koná v Bruselu nebo Štrasburku. Poslancům se po předložení účtů proplácejí náklady na dopravu do výše ceny letenky v obchodní třídě, železničního lístku první třídy nebo 0,58 eur (14,25 korun) za km při jízdě autem (do 1000 km), včetně pevně stanovených příspěvků na další cestovní výdaje. Kromě toho mají poslanci nárok na úhradu cestovních výdajů, nákladů na ubytování a dalších výdajů až do 4 886 eur (12 tisíc korun) ročně pro činnosti mimo členský stát, ve kterém byli zvoleni, a pro činnosti uvnitř státu pouze na proplacení nákladů na dopravu.

Každý europoslanec má k dispozici finanční prostředky na asistenty až do výše 28 696 eur (705 tisíc korun) měsíčně, které se vyplácejí přímo asistentům a stážistům, nikoli poslancům. Celková částka na místní asistenty a stážisty nesmí překročit 75 % této částky. Poslanec může mít několik asistentů v Bruselu nebo Štrasburku, místní asistenty ve své zemi a stážisty. Dále mají europoslanci nárok na starobní důchod po dovršení 63 let, který činí 3,5 % platu za každý rok ve funkci, maximálně však 70 % platu.

Nejnovější zprávy