Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Volby do Evropského parlamentu jsou u konce. Proč se výsledky nedozvíme dnes?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Volby do Evropského parlamentu jsou u konce. Proč se výsledky nedozvíme dnes?

Lenka Kučerová

8. června 2024 14:37

Volby, ilustrační fotografie.

Úderem druhé hodiny odpolední dnes skončil druhý den voleb do europarlamentu, v nichž Češi vybírali 21 europoslanců. Výsledky voleb ale budou zveřejněny až v neděli v noci.

Na výběr měli Češi ze 30 stran, hnutí a jejich koalic. Podle průzkumů mají největší šanci na úspěch strany zastoupené ve Sněmovně. Volební místnosti se uzavřely ve 14:00, výsledky se ale lidé dnes ještě nedozví.

Sčítání začne ve 23:15 poté, co se uzavřou volební místnosti v Itálii. Všude v Evropské unii se musí sčítat ve stejnou dobu. Ve většině zemí EU se totiž bude volit až v neděli. Výjimku tvoří Irsko, Itálie, Slovensko, Malta, Nizozemsko a Lotyšsko. Česká republika je společně s Itálií jedinou zemí, kde se volby odehrají ve dvou dnech. Výsledky voleb se tak dozví Češi až v neděli pozdě večer.

Češi si zvolili 21 poslanců s tím, že mohli používat preferenční hlasy (tzv. kroužkování). Česko používá preferenční hlasování, které umožňuje voličům možnost dávat preferenční hlasy v rámci seznamu stran, které si zvolí. Kandidáti, kteří dostanou většinu preferencí, budou s větší pravděpodobností zvoleni.

Letošní volby do Evropského parlamentu se konají ve stínu bezpečnostních hrozeb, ekonomické nejistoty a vzestupu extremistických a populistických stran. Roste inflace, panuje nedostatek pracovních sil a Evropě se navíc nedostává dostatečných dodávek energie.

Většina členských států v současné době vykazuje rozpočtové deficity při rostoucím veřejném dluhu. Zároveň Evropská unie potřebuje zvýšit své výdaje na bezpečnost, která se ocitla v ohrožení po ruské invazi proti Ukrajině z února 2022.

Národní politické strany k volbám do Evropského parlamentu sice vypisují své vlastní kandidátní listiny pro jednu konkrétní zemi, v evropské instituci už ale poslanci nejsou organizováni podle státní, ale politické příslušnosti. V Evropském parlamentu tak existují politické strany a frakce.

Frakce v Evropském parlamentu je skupina europoslanců, kteří se sdružují na základě podobných politických názorů a ideologií. Tyto frakce jsou tvořeny členy různých národních stran, které mohou být součástí evropských politických stran. Frakce mají důležitou roli při organizaci práce parlamentu, včetně rozdělování funkcí a času pro řečníky, koordinace politických strategií a stanovování parlamentního programu.

Členy jsou jednotliví poslanci Evropského parlamentu, kteří se k frakci připojí na základě svých politických názorů a ideologií. Tito poslanci mohou pocházet z různých národních stran, které jsou členy stejné evropské politické strany, nebo mohou být nezávislí. Jejich vliv je omezen na práci a rozhodování v rámci Evropského parlamentu. Frakce se soustředí na ovlivňování legislativního procesu a politických rozhodnutí přímo v parlamentu.

Nejnovější zprávy