Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Ceny potravin opět porostou? Zemědělci varují před plánem vlády

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Ceny potravin opět porostou? Zemědělci varují před plánem vlády

Lenka Kučerová

20. září 2023 16:17

Ilustrační foto

Vládní konsolidační balíček může negativně ovlivnit zemědělské podniky a způsobit nepřímý růst cen potravin. Dnes to novinářům řekl předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Navrhované zvýšení daně ze zemědělské půdy by sice mohlo státu přinést až dvě miliardy korun ročně, ale v konečném důsledku by se to mohlo promítnout do cen potravin na domácím trhu. 

"Je naprosto absurdní, že nám byla nařízena povinnost vyčleňovat čtyři procenta zemědělské půdy mimo produkci, a přesto budeme muset platit daň z nemovitosti. Jsme přesvědčeni, že to je v úplném rozporu s prohlášeními vlády o snaze zajistit levnější potraviny," míní Pýcha.

Zemědělské firmy podle něj počítají s novými náklady na daně z nemovitostí, pokud bude konsolidační balíček, jehož cílem je zlepšení státních financí, platit od příštího roku. Daň může být také zahrnuta v nájemném, pokud zemědělci hospodaří na pozemcích, které patří jiným vlastníkům.

Měsíčně to ale zemědělce vyjde na miliony korun. "Navíc budeme mít ztrátu z příjmů z pozemků, které byly dříve zemědělsky využívány," dodal místopředseda Zemědělského svazu Jaroslav Vaňous s tím, že i tady půjde ztráta do milionů.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal se obává, že zemědělce čekají velké problémy. Ceny zemědělských výrobků jsou už tak nižší, než je průměr Evropské unie, ale náklady rostou. "Neskončí to jinak, než krachem některých podnikatelů," dodal.

Nejnovější zprávy