Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

CO SE SAKRA DĚJE NA HARVARDU? Absolventi univerzity byli pobouřeni výrokem studentů, kteří odsoudili počínání Izraele

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

CO SE SAKRA DĚJE NA HARVARDU? Absolventi univerzity byli pobouřeni výrokem studentů, kteří odsoudili počínání Izraele

Jana Procházková

11. října 2023 5:58

Memorial Hall (Harvard University)

Dopis propalestinských studentů Harvardské univerzity ohledně situace v Izraeli vyvolal mezi absolventy slavné univerzity pobouření. Informuje o tom agentura Reuters.

Den předtím vydala řada harvardských studentských organizací společné prohlášení, ve kterém obvinili izraelské úřady z propuknutí násilí.

"V posledních dvou desetiletích byly miliony Palestinců v Gaze nuceny žít ve venkovních věznicích. Izraelští představitelé říkají, že Palestinci 'otevřeli brány pekla' a masakr v Gaze již začal. Palestinci v Gaze nemají žádný přístřešek a není kam utéct,“ stojí v dopise.

Prohlášení podepsalo 34 harvardských studentských organizací, včetně Afroamerické organizace odporu, Arabské lékařské a zubní studentské asociace, muslimských studentů, skupiny „Harvard Židé za osvobození“ a dalších.

Významní absolventi Harvardské univerzity propalestinské prohlášení odsoudili a vyzvali univerzitu, aby proti signatářům zakročila.

Prezident Harvardské univerzity Claudine Gay a vysoké vedení, včetně 15 děkanů, již dříve vydali prohlášení, v němž uvedli, že jim „zlomila srdce smrt a zkáza způsobená útokem Hamasu na izraelské občany“.

Výrok se však vyhnul přímým odkazům na výpověď studentů nebo reakci na ni.

Harvard je nejvlivnější univerzitou v politice USA, z níž vzešlo 8 bývalých prezidentů a 4 z 9 současných soudců Nejvyššího soudu.

Lawrence Summers, bývalý ministr financí USA za demokratického prezidenta Billa Clintona a bývalý prezident univerzity, byl jedním z několika absolventů Harvardu, kteří kritizovali současnou administrativu Harvardu za nedostatečnou odezvu.

"Mlčení vedení Harvardu umožnilo Harvardu vypadat přinejlepším neutrálně, pokud jde o teroristické činy proti židovskému státu Izrael ," napsal Summers.

Eliza Štefániková, zástupkyně Republikánské strany USA z New Yorku a absolventka Harvardu, označila tento výrok za „nechutný“ za ospravedlnění „zabíjení nevinných žen a dětí“.

Republikánský senátor Ted Cruz, absolvent Harvardské právnické fakulty, napsal: "Co je sakra na Harvardu?"

Nejnovější zprávy