Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Izraelská armáda úplně oblehne Gazu, oznámil ministr obrany Gallant

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Izraelská armáda úplně oblehne Gazu, oznámil ministr obrany Gallant

Andrea Malá

9. října 2023 13:24

Izraelská armáda, ilustrační fotografie.

Izrael v pondělí oznámil další postup proti militantním bojovníkům Hamásu a Pásmu Gazy. Ministr obrany Yoav Gallant oznámil, že byl vydán rozkaz k úplnému obléhání Gazy. 

Izraelské pozemní i letecké síly v pondělí po poledni oznámily rozsáhlý útok na centra Hamásu v Gaze, uvedla BBC. Stalo se tak krátce po další vlně raketových útoků na Izrael, sirény se rozezněly v Tel Avivu a Jeruzalémě. Podle CNN byly slyšet exploze. Nebylo však jasné, zdali šlo o výsledek dopadu raket, anebo o činnost systému Iron Dome. 

Hamás potvrdil útok jako reakci na izraelské nálety, terčem měla být také města Ašdod a Aškelon. 

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant oznámil úplné obléhání Gazy, které bude spočívat v zastavení dodávek elektřiny, jídla, pohonných hmot a vody. "Bojujeme proti barbarům a podle toho zareagujeme," prohlásil. 

Hamás zahájil operaci v sobotu ráno, kdy bylo odpáleno více než 2500 raket. Ozbrojenci zároveň pronikli z Gazy do izraelských měst, kde vraždili. Ke střetům s izraelskými silami došlo například ve Sderotu. 

Militantní Palestinici oznámili, že jde o začátek operace "Al-Aqsa Storm". Izraelská armáda na ni reagovala vyhlášením odvetné akce "Železné meče". Podle Gallanta udělal Hamáš chybu, když zahájil válku proti Izraeli. 

Potvrzené počty mrtvých a zraněných stále rostou. Hamás podle dostupných informací drží také desítky rukojmích. Izraelská armáda v pondělí potvrdila, že má pod kontrolou všechna města kolem hranice s Pásmem Gazy. 

Nejnovější zprávy