Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

Zemi zasáhne masivní sluneční bouře. Co se může stát?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemi zasáhne masivní sluneční bouře. Co se může stát?

Jana Procházková

30. listopadu 2023 9:37

erupce na Slunci

K Zemi se blíží sluneční bouře, která by mohla dosáhnout modrou planetu už dnes. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) varuje, že erupce na Slunci mohou vyvolat geomagnetickou bouři s potenciálem ovlivnit rádiové a GPS signály. Tato situace je spojena s nedávným pozorováním rozsáhlých skvrn na povrchu naší hvězdy.

Vznik slunečních skvrn je spojován s erupcemi a výrony koronální hmoty (CME). Jedná se o masivní a náhlé exploze sluneční energie, obvykle označované jako sluneční bouře.

Po sérii explozí na Slunci tento týden směřují k Zemi tři a možná čtyři koronální hmoty (CME). Předpokládané dny dopadu na Zemi jsou odhadovány na 30. listopad a 1. prosinec. Největší z těchto CME, která byla vypuštěna 28. listopadu, má potenciál smést některé z předešlých menších CME a vytvořit tak tzv. Cannibal CME, což může vyvolat silné geomagnetické bouře třídy G3 s polárními zářemi i ve středních zeměpisných šířkách.

NASA nedávno varovala před významnou erupcí na Slunci, která podle informací z serveru Space Weather dosáhla hodnoty M9,8. Tato hodnota značí téměř maximální ohodnocení pro sluneční erupce třídy M; ještě vyšší hodnoty jsou přidělovány pouze třídě X, což označuje nejmasivnější sluneční erupce.

Během posledních dnů došlo k opakovaným výronům koronální hmoty na Slunci. První vlna této sluneční bouře má možnost dosáhnout Země již ve čtvrtek, a další CME se očekává na začátku prosince, jak uvádí zpráva amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA).

I když se předpokládá, že nadcházející geomagnetická bouře dne 30. listopadu bude poměrně mírná, stále může způsobit rušení nebo dokonce výpadky v rádiových a GPS sítích, zejména v oblasti blízko zemských pólů.

Nejnovější zprávy