Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Co se stalo na Slunci? Zemi bombardoval nejsilnější úkaz za poslední roky!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Co se stalo na Slunci? Zemi bombardoval nejsilnější úkaz za poslední roky!

Lenka Kučerová

17. prosince 2023 13:42

erupce na Slunci

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zaznamenal ve čtvrtek nejsilnější sluneční erupci od roku 2017. Tato erupce způsobila poruchy rádiového spojení trvající dvě hodiny ve Spojených státech a dalších zemích, postihujíc například piloty letadel. 

Tzv. rádiový záblesk, kdy se uvolní obrovské množství energie ve formě rádiových vln, byl mimořádně silný a ovlivnil vyšší rádiové frekvence na Zemi, napsal server Axios.

Vědci nyní zkoumají oblast Slunce v jeho severozápadní části, kde k erupci došlo, aby zjistili, zda směřuje k Zemi vyvržená koronální hmota.

Ta by mohla vyvolat geomagnetickou bouři, což by mohlo mít za následek selhávání vysokofrekvenčních rádiových spojení, zejména ve větších zeměpisných šířkách.

NASA zachytila sluneční erupci pomocí satelitu určeného k pozorování Slunce, který se nachází na vysoké oběžné dráze Země. Satelit zaznamenal erupci v extrémním ultrafialovém poli záření.

Slunce se momentálně blíží vrcholu svého 11letého cyklu, s největší aktivitou na povrchu Slunce očekávanou v roce 2025. Na konci listopadu Zemi již zasáhly menší sluneční bouře, které mohly narušit rádiové a GPS signály.
 
 
 
 

Nejnovější zprávy