Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 13. září 2024

Svátek slaví Lubor, zítra Radka

NASA šokovala děsivým zjištěním: Srážka je nevyhnutelná!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

NASA šokovala děsivým zjištěním: Srážka je nevyhnutelná!

Jana Procházková

26. srpna 2024 5:14

Galaxie v Andromedě

Podle nové studie vědců z americké NASA se zdá, že srážka naší galaxie, Mléčné dráhy, s galaxií Andromeda je téměř nevyhnutelná. Tento kolosální vesmírný střet by měl zásadní dopad i na naši planetu. I přesto vědci uklidňují, že v současné době není důvod k panice, protože taková událost je stále velmi vzdálená.

Galaxie v souhvězdí Andromeda, nejbližší spirální galaxie k Mléčné dráze, je známá svým kulovitým středem a rozprostřenými rameny. Díky své relativní blízkosti je jednou z nejstudovanějších galaxií, kterou lze často spatřit i bez dalekohledu. Podle aktuálních vědeckých pozorování by se však mohla v budoucnu přiblížit k naší galaxii ještě více, než se dosud očekávalo.

Odborníci z NASA objasnili, že i když se Mléčná dráha a galaxie Andromeda mají v budoucnu srazit, není třeba panikařit.

Podle jejich výpočtů se tato kosmická kolize, při které se Andromeda pohybuje rychlostí přes 400 000 kilometrů za hodinu, očekává přibližně za čtyři miliardy let. Po srážce bude následovat přibližně dvoumiliardové období, během kterého vznikne nová eliptická galaxie.

Odborníci z NASA ujistili, že Země, Slunce a zbytek naší sluneční soustavy by měly přežít bez úhony a v kosmu získáme pouze nové uspořádání. Tato událost, ačkoliv vypadá děsivě, nás tedy v dohledné budoucnosti nijak neohrozí, jak uvedl deník Daily Star.

Nejnovější zprávy