Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

NASA se podělila o úchvatnou simulaci: Co se stane, když spadnete do černé díry?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

NASA se podělila o úchvatnou simulaci: Co se stane, když spadnete do černé díry?

Lenka Kučerová

11. května 2024 21:51

Tento astronomický jev se nazývá přílivová destrukce. Vědci je vidí jako záblesky světla o více vlnových délkách – vznikají, když se trosky srazí s diskem materiálu, který již obíhá černou díru.

Jistě jste se už někdy zamýšleli nad tím, co by se stalo, kdybyste spadli do černé díry. Nedávno se expert z NASA rozhodl tuto otázku zodpovědět. Pomocí superpočítače vytvořil video, které názorně ukazuje, co by se při takové hrůzostrašné události dělo.

Astrofyzik Jeremy Schnittman z Goddard Space Flight Center NASA se rozhodl vytvořit toto video kvůli četným dotazům veřejnosti.

"Lidé se mě často ptají a simulace těchto těžko představitelných procesů mi pomáhá propojovat matematiku z teorie relativity se skutečnými důsledky ve vesmíru," uvedl Schnittman na oficiální webové stránce NASA.

Video: Simulace pádu do Černé díry | YouTube

Ve videu Schnittman představil dva scénáře, které simuloval pomocí superpočítače NASA. V jednom scénáři je kamera, zastupující odvážného astronauta, pouze minula horizont událostí a byla vymrštěna jako z praku do vesmíru.

V druhém scénáři kamera překročí hranici a zpečetí si svůj osud. Gravitační síla nad hranicí je však tak silná, že nic, ani světlo, nemůže uniknout.

Schnittman také vysvětlil, do jaké černé díry by bylo nejlépe spadnout. "Máte-li na výběr, je lepší spadnout do supermasivní černé díry," uvedl. Tyto černé díry, které obsahují až asi 30 hmotností Slunce, mají menší horizonty událostí a silnější slapové síly, které mohou roztrhnout objekty dříve, než se dostanou k horizontu událostí.

Nejnovější zprávy