Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 20. září 2024

Svátek slaví Oleg, zítra Matouš

Perseidy jsou tady! Meteorologové řekli, kdy budou nejlepší podmínky

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Perseidy jsou tady! Meteorologové řekli, kdy budou nejlepší podmínky

Andrea Malá

11. srpna 2024 16:29

Ilustrační fotografie.

Nejlepší podmínky pro pozorování Perseid letos nastanou v brzkých ranních hodinách v noci z pondělí 12. na úterý 13. srpna. Počasí by všem milovníkům astronomie nemělo zážitek pokazit. 

Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) budou nadcházející noci jedny z nejpříhodnějších pro pozorování "padajících hvězd", tedy meteorů meteorického roje Perseid.

"Letošní Perseidy budou mít velmi dobré pozorovací podmínky. Měsíc bude rušit pouze málo a hlavně - čekají nás jasné noci. Z hlediska počasí tedy doslova 'nebude co řešit'. Jedinou menší nevýhodu pozorování meteorů má - je nutno zavítat pod co nejtmavší oblohu ideálně daleko mimo města a vyčkat v nejlepším případě až do druhé poloviny noci, kdy zapadne Měsíc a radiant v souhvězdí Persea (místo, ze kterého meteory zdánlivě vylétávají) vystoupá výš nad obzor," uvedli meteorologové na sociální síti X. 

Dodali také, že následující noci nebudou příliš chladné. Teploty se budou většinou pohybovat kolem 15 °C. Vyšší mohou být na horách, nižší v údolích. 

První zmínky o meteorickém roji Perseidy pocházejí ze třetího století. Lidé si tehdy meteorů všimli krátce po umučení svatého Vavřince. Někdy se jim proto přezdívá Slzy svatého Vavřince. Jde o prachové částice z komety 109P Swift-Tuttle, která se naposledy přiblížila ke Slunci v prosinci 1992. Znovu k tomu dojde až v roce 2126.

Nejnovější zprávy