Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Farář z Kurdějova zničil dětem vyřezané dýně: Dle jeho slov se jedná o dílo satanovo

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Farář z Kurdějova zničil dětem vyřezané dýně: Dle jeho slov se jedná o dílo satanovo

Nikola Horáková

20. října 2023 23:19

Farář z Kurdějova rozkopal dětem dýně Video

Scenérii, jakou uviděli děti z obce Kurdějov na Břeclavsku ráno po dýňování, jim určitě úsměv na tváři nevyčarovala. u kostela, kam vyřezané dýně postavily, byly druhý den ráno po akci zničené a rozkopané. K tomuto činu se přiznal zdejší farář Jaromír Smejkal, který dýně považuje za dílo satanovo. 

Podzim je tady a s ním přichází také období dušiček, Halloweenu, dýní a strašidelné výzdoby. Rodiny s dětmi v Kurdějově v neděli trávily příjemný a pohodový čas na dýňování a lampionovém průvodu. Dýně následně umístily před kostel, kde na ně druhý den čekala scenérie, jako po katastrofě. 

Dýně byly zcela zničené a pošlapané. K činu se přiznal místní farář Jaromír Smejkal, který poslal starostovi obce omluvný dopis. „Všichni jsme jen lidé chybující a omylní. Došlo ke kolizi dvou světů náboženských, světonázorových. Věřím, že nikdo z občanů, kteří před naším ‚svatostánkem‘ umístili symboly duchů (zla), nechtěl vyjádřit pohrdání nad tím, co je nám katolíkům svaté,“ sdělil Smejkal. 

„Protože jsem neměl ponětí o tom, že se koná akce s dětmi zvaná dýňování, jednal jsem podle své víry a povinnosti být otcem, ochráncem svěřených dětí a duší a symboly odstranil. Až druhý den jsem se dozvěděl, že šlo o obecní akci a výtvory dětí. Kdybych to věděl, navzdory mé povinnosti jednat proti zlu rozhodně a radikálně, zvážil bych okolnost, že se také dotýkám citů bližních, zvláště dětí, a tomu bych přizpůsobil vnější projev svého činu,“ doplnil farář. 

Omluvu starostovi také formou dopisu zaslal generální vikář brněnské diecéze Pavel Kafka. „S panem farářem jsem hovořil a upozornil ho na nevhodnost jeho chování. Vedení diecéze se s tímto chováním neztotožňuje a vzniklou záležitost bude řešit,“ sdělil vikář. 

O kauze píší i zahraniční média a případu si všimla dokonce britská zpravodajská televize BBC. Na svém webu ho uvedli pod titulkem "Czech village priest sorry for smashing pumpkins". 

Nejnovější zprávy