Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Fico bude premiérem, Pellegrini asi předsedou parlamentu. Na Slovensku podepsali dohodu o vládě

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Fico bude premiérem, Pellegrini asi předsedou parlamentu. Na Slovensku podepsali dohodu o vládě

Andrea Malá

11. října 2023 12:47

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Trojice slovenských stran nepotřebovala ani dva týdny od voleb, aby se dohodla na budoucím vzniku nové slovenské vlády. Smer-SD, Hlas-SD a SNS dnes podepsaly memorandum o porozumění. Součástí je dohoda na podpisu koaliční smlouvy a rozdělení vládních pozic. 

O nejnovějším vývoji informovala agentura TASR. Premiéra vybere vítězný Smer, opět jím tedy po letech bude Robert Fico. Předsedu parlamentu nominuje Hlas, očekává se výběr předsedy strany Petera Pellegriniho. Hlas obsadí ve vládě sedm křesel, Smer o jedno a SNS o další tři méně. 

Vznikající koalice podle memoranda garantuje zahraničněpolitickou orientaci Slovenska na základě členství v Evropské unii, NATO a dalších mezinárodních organizacích. Chce však, aby byla plně respektována suverenita země a její národní zájmy. 

Smer-SD získal ve volbách 22,95 procenta hlasů a 42 křesel, druhé Progresivní Slovensko předčil bez jedné setiny o pět procent a rovněž o deset mandátů v Národní radě. 27 poslanců bude mít třetí Hlas-SD, který obdržel 14,7 procenta hlasů.

Sedmiprocentní limit pro koalice překonali OĽANO a přátelé se ziskem 8,9 procenta hlasů. Pět procent nutných pro vstup do parlamentu pak překročily subjekty KDH (6,82 %), SaS (6,32 %) a SNS (5,63 %). 

Nejnovější zprávy