Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Fico v Praze. Jednal s Fialou i Pavlem, politici si vyjasnili neshody

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Fico v Praze. Jednal s Fialou i Pavlem, politici si vyjasnili neshody

Andrea Malá

24. listopadu 2023 17:20

Robert Fico, předseda strany SMER - SD

Předseda slovenské vlády Robert Fico dnes navštívil Českou republiku a v Praze jednal s nejvyššími ústavními činiteli. Jedním z témat byla i podpora Ukrajiny. Fico zmínil, že současný slovenský postoj k vojenské pomoci je odlišný od toho českého. 

Fico se nejprve setkal s českým premiérem Petrem Fialou, schůzku označila za jímavou. "S výjimkou dodávek zbraní na Ukrajinu máme prakticky stejné postoje," řekl podle agentury TASR. Podle předsedy slovenské vlády vojenská pomoc nefunguje. 

Fiala řekl, že neshody nebrání spolupráci v ostatních věcech. "My nemáme prohlubovat problémy. My nemáme ty rozdíly, které mezi námi jsou, vnímat jako tak velké, abychom se nedokázali dohodnout. Od politiků přece lidé chtějí, aby rozdíly překonávali," podotkl.

Slovenský premiér ocenil Fialovu iniciativu ohledně plánovaného setkání premiérů zemí V4 po vzniku nové polské vlády. Příští rok na jaře se má v Česku uskutečnit společné jednání vlád obou zemí, dohodli se také politici. 

Návštěvu přijal na Pražském hradě i prezident Petr Pavel. "S Robertem Ficem jsem diskutoval o současné bezpečnostní situaci v Evropě a ve světě a o našich vzájemných postojích," sdělil na sociální síti X. 

Podle Pavla jsou dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem naprostou prioritou. "Předvolební rétorika už nemůže vstupovat do současné spolupráce. Jsem přesvědčený, že Slovensko zůstane naším významným spojencem v EU i v NATO a budeme rozvíjet sousedské ekonomické a politické vazby," dodal. 

Nejnovější zprávy