Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 25. září 2024

Svátek slaví Zlata, zítra Andrea

Hasiči prozradily podrobnosti o zásahu v Řecku. Na místě zasahovali i s českými záchranáři

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Hasiči prozradily podrobnosti o zásahu v Řecku. Na místě zasahovali i s českými záchranáři

Lenka Kučerová

13. září 2023 17:31

Hasiči se vrací z Řecka

V Řecku se český tým složený z 148 lidí aktivně podílel na hašení rozsáhlých požárů. Tým zahrnoval 119 hasičů, 14 zdravotnických záchranářů, posádku vrtulníku Black Hawk a také servisní techniky a mechaniky.

Pozemní tým byl na místě od 24. srpna a působil tři týdny, zatímco letecký tým pomáhal s hašením po dobu devíti dnů. O jejich zásahu informovali dnes na tiskové konferenci zástupci hasičů a záchranářů.

Generální ředitel hasičů Vladimír Vlček zdůraznil rozdíly mezi typy lesních požárů v Řecku a České republice. Uvedl, že jde o různé skladby lesů a podmínky, kde nejen teplota, ale zejména vítr hraje významnou roli. Důležité pro český tým bylo získání zkušeností a spolupráce s řeckými jednotkami a dalšími zahraničními týmy, což posiluje připravenost na hašení lesních požárů.

Český tým zahrnoval také zdravotnické záchranáře z pražské záchranné služby, kteří se poprvé zúčastnili mezinárodního výjezdu. Ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch vyjádřil vděk za důvěru, kterou hasiči vložili do jeho týmu.

Čeští hasiči a záchranáři působili na severovýchodě Řecka, kde se rozšířil nejrozsáhlejší požár na území EU od roku 2000, kdy začala Unie tyto údaje sledovat. Hasič Petr Reichensdörfer, který sloužil v druhém odřadu, upozornil, že požár se šířil hlavně povrchově, což vyžadovalo spolupráci s řeckými jednotkami ohledně taktiky, která byla odlišná od českého přístupu.

Nejnovější zprávy