Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Humanitární krize v Pásmu Gazy se prohlubuje, Izrael shromažďuje vojsko

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Humanitární krize v Pásmu Gazy se prohlubuje, Izrael shromažďuje vojsko

Lenka Kučerová

12. října 2023 17:04

Izraelská armáda

Humanitární krize v Pásmu Gazy se prohlubuje, zatímco izraelská letadla dnes opět pokračovala v bombardování této hustě obydlené oblasti a reakci na brutální sobotní útok ze strany Hamásu. Konflikt už má na svědomí tisíce mrtvých a zraněných.

Podle palestinského ministerstva zdravotnictví bylo od soboty při izraelských náletech zabito nejméně 1354 lidí. Izrael oznámil, že během víkendu při útocích Hamásu zahynulo nejméně 1200 lidí. Izraelské bombardování od soboty zničilo až 1000 domů, a mnoho z nich čelí závažnému nedostatku vody, paliva a lékařského materiálu, jak tvrdí humanitární úřad OSN.

Dalších 560 bytových jednotek bylo vážně poškozeno a stalo se neobyvatelnými, zatímco nejméně 12 600 domů utrpělo poškození v důsledku izraelských náletů. OSN upozornila, že všech 13 nemocnic v oblasti funguje pouze částečně kvůli závažnému nedostatku paliva a zdravotnického materiálu. Izrael zpřísnil své obležení pásma, což způsobilo snížení dodávek vody a nedostatek pro více než 650 000 lidí z celkové populace 2,3 milionu.

Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval, že nemocnice v Gaze čelí riziku proměny v márnice kvůli nedostatku elektrické energie. Izraelský ministr energetiky Israel Katz však oznámil, že do obležené Gazy nebudou povoleny žádné dodávky základních zdrojů, včetně elektřiny a paliva, ani humanitární pomoci, dokud Hamás nepropustí všechny rukojmí.

Ze strany humanitárních organizací zaznívají volání po vytvoření humanitárního koridoru, který by umožnil zásobování obyvatelstva základními potřebami. Západní státy vyjádřily většinou podporu Izraeli, zatímco některé země, včetně Íránu a Saúdské Arábie, podporují Gazu. Nevládní organizace a OSN žádají o zklidnění situace a vytvoření humanitárního koridoru, protože obyvatelé Pásma Gazy jsou závislí na vnější pomoci a situace v této oblasti se stále zhoršuje.

Izraelská armáda mezi tím shromáždila více než 300 000 záložních vojáků, kteří se seskupili spolu s technikou na jihu země. Spekuluje se o možnosti pozemní invaze do Gazy s cílem rozprášit Hamás.

Nejnovější zprávy