Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 13. května 2024

Svátek slaví Servác, zítra Bonifác

Inflace je na cíli ČNB, leč mírně vyšší, než trh čekal. Koruna zareagovala

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Inflace je na cíli ČNB, leč mírně vyšší, než trh čekal. Koruna zareagovala

Lukáš Kovanda

10. dubna 2024 12:21

Česká koruna (CZK)

Inflace v Česku v březnu meziročně vzrostla o rovná dvě procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Nárůst je tak stejný jako v únoru. Meziměsíčně stouply spotřebitelské ceny pouze o desetinu procenta. 

To, že meziroční míra inflace zůstala v březnu na úrovni dvouprocentního cíle ČNB, upevňuje argumentaci centrálních bankéřů pro další svižné snižování úrokových měr. Lze tak nyní předpokládat, že základní úroková sazba klesne do konce letošního roku na úroveň 3,75 procenta, a to ze současné hodnoty 5,75 procenta. Například hypotéky by tak do konce letoška měly zlevnit průměrně o necelý procentní bod.

Koruna po oznámení březnové inflace bezprostředně zpevnila, a to z úrovně nad 25,41 za euro až pod 25,38. To svědčí o tom, že část trhu předpokládala inflaci dokonce pod úrovní dvou procent. Na tu by ČNB mohla reagovat zrychlením tempa letošního snižování úroků, což by vytvořilo dodatečný tlak na oslabení koruny. Tento možný scénář devizoví investoři do kursu zahrnuli. A když vyšla inflace o něco vyšší, shledali, že se tempo redukce sazeb zvyšovat nemusí, pročež ani tlak na oslabení koruny nemusí být tak silný. A ta tak tedy právě zpevnila.

Část analytiků předpokládala inflaci v rozmezí od 1,7 do 1,9 procenta. Průměr odhadů dle Bloombergu činil 1,96 procenta. V tomto smyslu je tedy březnová inflace dokonce nepatrně vyšší, než trh v průměru čekal.

Za celý letošní rok inflace vykáže hodnotu 2,2 procenta.

Nejnovější zprávy