Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 1. července 2024

Svátek slaví Jaroslava, zítra Patricie

Izrael je ve válce. Na zemi dopadly tisíce raket, palestinská komanda zaútočila

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Izrael je ve válce. Na zemi dopadly tisíce raket, palestinská komanda zaútočila

Lenka Kučerová

7. října 2023 8:51 | Aktualizováno: 7. října 2023 17:44

Palestinský útok na Izrael

Izrael je podle svých slov ve válce. Zahájil nálety na Pásmo Gazy v reakci na dnešní rozsáhlý útok palestinských radikálů. Ministr obrany Joav Gallant schválil povolání armádních rezervistů, uvedl The Times of Israel s tím, že útok palestinských komand v izraelském městě Sderot si vyžádal oběti. 

Radikální palestinské hnutí Hamás zahájilo vojenskou operaci proti Izraeli a vypálilo přibližně 2500 raket. Tyto rakety směřovaly na izraelská města, a palestinští ozbrojenci dokonce pronikli do několika izraelských měst ležících poblíž Pásma Gazy.

Muhammad Dajf, vůdce hnutí Hamás, potvrdil, že tato ozbrojená skupina zahájila operaci s názvem "Al-Aqsa Storm". Palestinským ozbrojencům se podařilo dostat se do města Sderot, kde dochází ke střetům s izraelskými silami.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu reagoval na útok svoláním nejvyšších bezpečnostních představitelů země, a izraelská armáda prohlásila, že je ve válečném stavu a bude se bránit.

Dopady raket byly hlášeny z Tel Avivu i z dalších izraelských měst. Na sociálních sítích se rychle šíří videa, na nichž lze vidět odpalování raket a také záběry z izraelského Aškelonu, kde auta hoří, pravděpodobně po zásahu jednou z raket.

Očití svědci a média také hlásí střelbu v ulicích. Způsob, jakým se palestinským útočníkům podařilo překonat přísně střežené hranice, zatím není znám. Mluvčí Izraelských obranných sil (IDF) podplukovník Richard Hecht uvedl, že Hamas vstoupil do Izraele po zemi, moři a vzduchem.

V reakci na útok zahájilo izraelské letectvo protiútok na pozice Hamásu. Počty mrtvých a zraněných na obou stranách konfliktu prudce stoupají. Do izraelských nemocnic bylo převezeno 908 zraněných a počet obětí na izraelské straně vzrostl na nejméně 70. Zprávy o počtu zajatých Izraelců nejsou přesné, ale hovoří se o vojácích, policistech a také civilistech.

V Gaze bylo při izraelském protiútoku zabito nejméně 200 Palestinců a dalších 1610 bylo zraněno, jak uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Nejnovější zprávy