Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 21. června 2024

Svátek slaví Alois, zítra Pavla

Jak je na tom Fico měsíc po atentátu? Politici poskytli nové informace!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Jak je na tom Fico měsíc po atentátu? Politici poskytli nové informace!

Andrea Malá

13. června 2024 9:41

Robert Fico na prvním videu od atentátu.

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), který se před měsícem stal obětí atentátu, během procesu zotavování komunikuje se členy vládní koalice. Novinářům to ve středu řekli ministr obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok.

Ficův zdravotní stav podle Kaliňáka odpovídá průběhu rehabilitace. "Jeho cílem je návrat do plného zdraví a tomu podřizuje celé lékařské procedury," uvedl vicepremiér s tím, že zotavování jde dobře, ale potrvá ještě několik týdnů. Šutaj Eštok dodal, že s premiérem telefonicky hovořil před pondělní koaliční radou. 

Fico minulý týden ve středu poprvé od atentátu promluvil k občanům. Na videu, které zveřejnil na sociální síti, uvedl, že do práce by se mohl vrátit na přelomu června a července. K útočníkovi Juraji C. podle svých slov necítí nenávist, odpouští mu a nehodlá proti němu podniknout jakékoliv kroky, například požadovat náhradu škody.

Atentátníka nicméně označil za opozičního aktivistu. Kritice opozičních stran či protivládních médií a některých nevládních organizací věnoval značnou část svého vyjádření. Prohlásil také, že nemá důvod věřit tomu, že šlo o útok "osamělého pomatence". 

Premiér poděkoval lékařům z banskobystrické nemocnice, kteří podle jeho slov zabránili nejhoršímu. Potvrdil také, že aktuálně se o něj ambulantně stará bratislavská Nemocnice svatého Michala. 

K atentátu došlo 15. května po výjezdním zasedání vlády v Handlové. Specializovaný trestní soud v Pezinku v květnu poslal pachatele do vazby, je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra. Obviněného k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. 

Nejnovější zprávy