Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Středa 3. července 2024

Svátek slaví Radomír, zítra Prokop

K Zemi míří dosud neviděná kometa "Nišimura". Pozorovat půjde i z Česka

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

K Zemi míří dosud neviděná kometa "Nišimura". Pozorovat půjde i z Česka

Jana Procházková

9. září 2023 12:26

Ilustrační fotografie

Příští týden nás na obloze čeká ohromující show, kdy se poprvé objeví kometa, kterou jsme dosud neviděli. Toto nebeské těleso, nesoucí jméno svého objevitele Nišimura, si bude moci užívat celá severní polokoule. Ale pozor, zahlédnout tuto nebeskou krásku nebude žádná hračka.

Příští týden se na obloze odehraje nebeská show, která si zaslouží vaši pozornost. Kometa Nišimura pojmenovaná podle japonského amatérského astronoma Hidea Nišimury, je novým hvězdným hráčem. Tuto kometu objevil až v srpnu, ale teď, když se přiblíží k vnitřním planetám Sluneční soustavy, včetně naší Země, má začít zářit v plné kráse. Tohle je kosmická událost, na kterou se rozhodně vyplatí podívat.

Kometu můžeme očekávat ve své nejjasnější podobě v úterý. V tomto dni se k nám přiblíží na vzdálenost přibližně 125 milionů kilometrů, což je, jak píše CNN, skvělá příležitost pro pozorovatele na severní polokouli.

Astronomové stále zkoumají, zda kometa Nišimura bude dostatečně jasná na to, aby byla viditelná pouhým okem. Pro potenciální pozorovatele je však nezbytné mít po ruce dalekohled. Kromě něj je klíčovým faktorem také příznivé počasí a minimalizace světelného znečištění. Z toho důvodu doporučují vědci vyhledat místo v co největší vzdálenosti od městských světel, která by mohla zastínit krásu této komety.

Kometu Nišimura budeme moci pozorovat krátce před rozedněním, pokud se nacházíme v oblastech, kde se je možné vidět souhvězdí Lev. Pro pozorovatele bude klíčové hledat světélko, které se bude nacházet těsně nad obzorem na východní straně. Tuto radu podává portál Space. Je také důležité poznamenat, že na fotografiích by měla tato kometa vypadat zeleně.

Podle výpočtů se kometa Nišimura objevuje na obloze jednou za dlouhé období trvající 430 až 440 let. To znamená, že naposledy mohli lidé tuto kometu pozorovat v 16. století, což bylo období před vynálezem teleskopu, který by umožnil detailnější pozorování. Z toho důvodu bude tento úkaz pravděpodobně poprvé v historii, kdy budou mít lidé skutečnou příležitost Nišimuru sledovat a studovat.

Nejnovější zprávy