Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 6. července 2024

Svátek slaví Upálení Mistra Jana Husa (1415), zítra Bohuslava

Vědci objevili v oceánu záhadný organický objekt. Co je zač nikdo neví

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Vědci objevili v oceánu záhadný organický objekt. Co je zač nikdo neví

Lenka Kučerová

8. září 2023 11:37

Vědci na dně oceánu objevili záhadnou zlatou kouli

Vědci na dně oceánu u tichomořského pobřeží Aljašky objevili záhadnou zlatou kouli, která by mohla být buď vejcem pocházejícím od neznámého mořského tvora, nebo možná mořskou houbou. Objekt je nyní podrobován analýze americkým Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA), uvedl server The Guardian.

Hladká koule s neobvyklým otvorem uprostřed byla nalezena ve velké hloubce, přes tři kilometry pod hladinou moře, za použití dálkově řízeného podmořského robota. Vědci z NOAA, kteří tuto zlatou kouli objevili, mají teorii, že by to mohlo být vejce, nebo možná nějaký druh mořské houby. 

Během výzkumu použili vědci dálkově ovládanou robotickou ruku k "osahání" tohoto objektu a zjistili, že má "jemnou, kožní" strukturu. Poté byla koule opatrně "odsátá" do trubice pro následné testování v laboratoři. Nyní vědci provádějí analýzu DNA, aby zjistili původ této záhadné lesklé koule, která podle nich připomíná "kožní tkáň".

Video: Záhadný objev nedá vědcům spát | YouTube

Otvor v této záhadné kouli podle vědců mohl vzniknout buď vylíhnutím nějakého tvora nebo průnikem predátora. "Doufám jen, že když do toho zasáhneme, nic z toho náhodou nevyleze," poznamenal jeden z vědců. "Je to jak začátek hororového příběhu," dodal.

Objekt byl objeven během ponorného výzkumu, který byl součástí expedice Seascape Alaska 5, která probíhá až do 15. září. Během této mise se zkoumá Aljašský záliv do hloubky asi 6,5 kilometru, včetně prostředí hlubokomořských korálů a houbových biotopů a geologických útvarů, jako jsou bahenní sopky.
 
 

Nejnovější zprávy