Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Úterý 2. července 2024

Svátek slaví Patricie, zítra Radomír

V USA zemřel 16letý teenager po výzvě sníst pikantní chipsy

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

V USA zemřel 16letý teenager po výzvě sníst pikantní chipsy

Jana Procházková

18. května 2024 13:29

Produkt obsahuje feferonky

V USA soudní lékař zjistil příčinu smrti 14letého Harrise Voloba, který zemřel po účasti ve výzvě. Ta ho nabudila sníst šest gramů pekelně pikantních chipsů.

Elaine Driscoll, mluvčí výkonného úřadu pro veřejnou bezpečnost v Massachusetts, oznámila výsledky vyšetřování, o kterých informují MedicalXpress a The Washington Post.

Soudní lékař zjistil, že Harris zemřel na zástavu srdce poté, co snědl jídlo obsahující vysokou koncentraci extraktu z chilli papriček. Zpráva také uvádí, že vrozená srdeční choroba může způsobit smrt právě po konzumaci pikantních chipsů.

Harris Voloba z Massachusetts zemřel v září 2023 poté, co se zúčastnil výzvy nazvané „One Chip Challenge“. Kukuřičná svačina obsahovala jedny z nejpálivějších chilli papriček na světě – Carolina Reaper a Naga Viper. Balení občerstvení s hořícími hranolky mělo tvar rakve a kresbu lebky.

Chlapec omdlel ve škole poté, co zkusil bramborové lupínky. Když na místo dorazili zdravotníci, teenager už nedýchal.

"Harris byl světlo, které svou přítomností a jemným kouzlem rozsvítilo místnost. Byl to chytrý, svérázný a neuvěřitelně talentovaný mladík, který miloval videohry a basketbal ," uvedla rodina teenagera na sbírce na jeho pohřeb.

Video: Chipsy 'One Chip Challenge' byly staženy z prodeje po smrti mladíka | NBC News

Společnost Paqui, která vyráběla tyto svačiny, přestala produkt prodávat krátce po tragické události. Jejich mluvčí Kim Metcalf uvedla, že výzva byla určena pouze pro dospělé, nikoli pro děti nebo osoby citlivé na kořeněná jídla či se zdravotními problémy.

"Byli jsme a stále jsme hluboce zarmouceni smrtí Harrise Voloby a vyjadřujeme soustrast jeho rodině a přátelům," řekla.

Podobné případy akutních reakcí na tento produkt byly zaznamenány už dříve.

V lednu 2022 byli tři studenti střední školy v Kalifornii převezeni na pohotovost po konzumaci bramborových lupínků, které způsobily zvracení a potíže s dýcháním.

V září téhož roku byli tři středoškoláci v Texasu hospitalizováni po vážné reakci na tyto lupínky. Mezitím v Novém Mexiku mělo přibližně 30 dětí podobné příznaky, včetně gastrointestinálních potíží a podráždění kůže a očí.

Nejnovější zprávy