Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 20. května 2024

Svátek slaví Zbyšek, zítra Monika

"Zázrak" - 70letá žena porodila dvojčata. Partner nereagoval, když se o dětech dozvěděl

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

"Zázrak" - 70letá žena porodila dvojčata. Partner nereagoval, když se o dětech dozvěděl

Jana Procházková

2. prosince 2023 20:14

70leté ženě se narodila dvojčata

70letá Safina Namukwayaová z Ugandy porodila dvojčata poté, co podstoupila léčbu neplodnosti, která z ní udělala jednu z nejstarších novopečených matek na světě a vůbec nejstarší rodičku v Africe. Patrně ale kvůli dvojčátkům přišla o partnera, který, když se o dětech dozvěděl, za svou družkou ani nepřišel. Zmizel

Safina Namukwayaová porodila chlapce a dívku ve středu císařským řezem v nemocnici v hlavním městě Kampale, kde byla léčena in vitro fertilizací, řekl Arthur Matsiko, mluvčí Mezinárodního centra pro ženské nemocnice.

Stalo se tak v době, kdy ženám tohoto věku spíš sluší role babičky, které vítají na svět vnoučata nebo dokonce pravnoučata. 70letá Safina Namukwayaová z Ugandy se ale stala matkou, a to už  potřetí. V kampalské nemocnici porodila dvojčata - holčičku a chlapečka. Doma už má tříletou holčičku, která teď doma čeká nejen na rodiče, ale i na nové sourozence.

O této mimořádné události informovala žena samotná místní média, popisující událost jako "zázrak," jak píše web BBC. Nemocnice, kde se událost odehrála, zdůraznila, že to nebyl pouze "lékařský triumf, ale také projev síly a odolnosti lidského ducha."

"Dosáhli jsme mimořádného - porodu dvojčat nejstarší matky v Africe ve věku 70 let," zveřejnila na své facebookové stránce organizace Women's Hospital International and Fertility Center (v překladu Ženská mezinárodní nemocnice a centrum plodnosti). "Matka i děti jsou v pořádku," dodala nemocnice.

Dvojčata se narodila předčasně ve 31. týdnu těhotenství a byla umístěna do inkubátorů, ale prý byla v dobrém zdravotním stavu, uvedl New York Post.

Namukwayaová popsala, že její těhotenství nebylo snadné. Manžel jí zemřel v roce 1992 a zůstala bezdětná. Se svým současným partnerem se seznámila v roce 1996. Ten ji ale opustil, když zjistil, že čeká dvojčata. "Muži nemají rádi, když jim řeknou, že nosíte více než jedno dítě. Od té doby, co jsem sem byla přijata, se můj muž nikdy neukázal," řekla žena. Na sourozence doma čeká jejich starší sestra Sarah, která se narodila v roce 2020.

70letá žena, které se celý život posmívali kvůli bezdětnosti, nedávno přivítala trojčata a sdílela svůj příběh. Zdůraznila, že i když byla obklopena dětmi jiných lidí, vždy se ptala, kdo se o ni postará v jejím stáří. Po několika potratech a ztrátě prvního manžela v roce 1992 byla často odsuzována kvůli neplodnosti. Přesto se rozhodla nechat osud na Božích rukou, a nakonec byly její modlitby vyslyšeny.

Její trojčata byla počata umělým oplodněním, ale není jasné, zda byla použita vajíčka od dárkyně nebo zda si žena v minulosti nechala zmrazit vlastní vajíčka. Tato žena nyní patří mezi nejstarší rodiče na světě, ačkoliv rekord drží 73letá Erramatti Mangammaová z jižní Indie, která porodila dvojčata císařským řezem v roce 2019 díky léčbě in vitro fertilizace, což bylo rovněž neobvyklé a výjimečné. Její manžel však, bohužel, neměl dlouho radost z otcovství, protože v roce 2020 zemřel na infarkt ve věku 84 let. Uvedl deník The Mirror.

Nejnovější zprávy