Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Čínská „okřídlená raketa“ má dolétnout z Číny do USA za pouhou hodinu! Namísto 18 hodin

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Čínská „okřídlená raketa“ má dolétnout z Číny do USA za pouhou hodinu! Namísto 18 hodin

Adam Souček

5. února 2024 14:28

Čínská společnost vytváří „raketu s křídly“, která by mohla dramaticky zkrátit dobu letu Video

Plánuje se stavba nadzvukové "okřídlené rakety", která by mohla letět dvojnásobnou rychlostí než Concorde. Pokud se to podaří, mohlo by toto ambiciózní letadlo přepravit cestující z Pekingu do New Yorku za pouhou hodinu. V současné době trvá typický let z New Yorku do Pekingu přibližně 18 hodin.

Čínská společnost Space Transportation však hodlá otřást konvenčními leteckými cestami a přinést světu vysokorychlostní dopravu.

V roce 2022 společnost oznámila, že vyvíjí "raketu s křídly" určenou pro vesmírnou turistiku, která nabídne dosud nevídané časy cestování po celém světě – a změní tak letecký průmysl, jak ho známe.

Společnost Space Transportation se pochlubila, že nadzvukové letadlo bude létat rychlostí 2 600 mph (4 184 km/h), což je dvojnásobek rychlosti ikonického Concordu.

Cílem vesmírného letadla je zajistit rychlou přepravu mezi dvěma destinacemi prostřednictvím suborbitálního cestování a zároveň být plně znovupoužitelné.

Mluvčí společnosti uvedl: "Vyvíjíme okřídlenou raketu pro vysokorychlostní přepravu z bodu do bodu, která je levnější než rakety vynášející satelity a rychlejší než tradiční letadla."

Na internetových stránkách společnosti je k dispozici video představující projekt s animovanými cestujícími nastupujícími do letadla s raketami připevněnými na křídlech. 

"Venus Stargazer Spaceplane" má být nejrychlejším, opakovaně použitelným hypersonickým dopravním letadlem, jaké kdy bylo vytvořeno.

Futuristické letadlo je vyvíjeno tak, aby se pohybovalo rychlostí Mach 9, což je devítinásobek rychlosti zvuku neboli téměř 7 000 mph (11 265 km/h).

Americký letecký start-up doufá, že bude schopen dopravit 12 cestujících kamkoli na světě za pouhých 90 minut, a to letem až na hranici vesmíru.

V případě úspěchu se v roce 2025 uskuteční zkušební let s posádkou, informuje The Sun.  

Nejnovější zprávy