Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Kim Čong-un chce setkání s Putinem. Rusko potřebuje severokorejské zbraně

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Kim Čong-un chce setkání s Putinem. Rusko potřebuje severokorejské zbraně

Jana Procházková

5. září 2023 5:52

Kim Čong-un

Severokorejský vůdce Kim Čong-un a ruský prezident Vladimir Putin se pravděpodobně brzy setkají. Hlavním tématem jejich jednání budou zřejmě dohodnutí dodávek dalšího vojenského materiálu, který Putin potřebuje pro vedení války na Ukrajině.

Podle nejmenovaného zdroje agentury AP Spojené státy očekávají, že Kim Čong-un uskuteční svou cestu do Ruska během tohoto měsíce. S ohledem na relativní blízkost Ruska a Severní Koreje je pravděpodobné, že setkání by se mohlo konat v tichomořském přístavním městě Vladivostok.

Mluvčí Rady pro národní bezpečnost, Adrienne Watsonová, ve svém vyjádření v pondělí uvedla, že ruský ministr obrany Sergej Šojgu v červenci navštívil Pchjongjang. Během této návštěvy se pokusil přesvědčit Severní Koreu k prodeji dělostřelecké munice Rusku.

Watsonová uvedla, že Washington disponuje informacemi, že Kim Čong-un očekává, že tyto rozhovory budou pokračovat, včetně diplomatického angažmá na úrovni vůdců v Rusku. USA podle ní naléhají na Severní Koreu, aby "ukončila jednání o zbraních s Ruskem a dodržovala veřejné závazky, které Pchjongjang přijal, že nebude dodávat ani prodávat zbraně Rusku".

Watsonová také uvedla, že Washington má dostupné informace, které naznačují, že Kim Čong-un plánuje pokračovat v jednáních a diplomatickém dialogu na vysoké úrovni, tentokrát s ruskými vůdci. USA zdůrazňují význam toho, aby Severní Korea respektovala své veřejné závazky a ukončila veškerou činnost týkající se zbraní ve vztahu k Rusku, v souladu s mezinárodními dohodami.

Dopisy mezi prezidentem Putinem a Kimem Čong-unem byly popsány jako obecné, ale obchodní jednání ohledně prodeje zbraní mezi Ruskem a Severní Koreou postoupilo. Putin se domlouvá s Kimem na dodávkách dělostřeleckých granátů a protitankových raket výměnou za pokročilé technologie pro satelity a jaderně poháněné ponorky. Kim zároveň hledá potravinovou pomoc pro svou zemi postiženou hladomorem.

Nejnovější zprávy