Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

Jednání Putina a Erdogana nic nezměnilo. Rusko se k obilné dohodě zatím nevrátí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Jednání Putina a Erdogana nic nezměnilo. Rusko se k obilné dohodě zatím nevrátí

Lenka Kučerová

4. září 2023 17:42

Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin se setkal v pondělí v černomořském letovisku Soči s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Jedním z hlavních bodů schůzky bylo projednání možnosti obnovení dohody o vývozu ukrajinského obilí přes Černé moře, a také situace na Ukrajině, kterou Rusko před rokem a půl vojensky napadlo. Putin zdůraznil, že Moskva je připravena vrátit se k dohodě o vývozu obilí, avšak až po splnění ruských požadavků.

Na začátku setkání od tureckého prezidenta zazněla poznámka, že celý svět pozorně sleduje, co se stane během summitu mezi Ruskem a Tureckem, zejména s ohledem na obilný koridor. Bylo apelováno na výsledky jednání zejména s ohledem na rozvojové země, které jsou závislé na dovozu obilí a dalších potravin z Ukrajiny. Přerušení těchto dodávek by pro tyto země představovalo zvýšené riziko potravinové krize.

Ruský prezident ale opětovně obvinil Západ, že ho při obilné dohodě "podrazil", protože neplnil jeho požadavky týkající se odstranění překážek pro vývoz ruských zemědělských výrobků a hnojiv. Současně obvinil Ukrajinu, že využila obilnou dohodu k "teroristickým útokům", jak Moskva označuje ukrajinské útoky na ruské válečné lodě a Krymský most.

Šéf Kremlu deklaroval, že takový vývoj nelze tolerovat. Mezi opatřeními zmínil i slib dodání jednoho milionu tun obilí za výhodnou cenu Turecku, které bude určeno pro předání nejchudším zemím na světě, uvedla agentura Reuters.

Rusko se v červenci rozhodlo odstoupit od obilné dohody, kterou loni mezi Moskvou a Kyjevem zprostředkovaly OSN a Turecko. Ankara chce, aby se znepřátelené strany vrátily k plnění dohody a použily ji jako základ pro mírová jednání. Rusko od té doby opakuje, že je ochotno se k dohodě vrátit, budou-li splněny jeho požadavky. Moskva dříve požadovala například zrušení omezení pro vývoz ruského obilí a hnojiv na světové trhy.

Dohoda mezi Ruskem a Ukrajinou, kterou prostředkovala OSN a Turecko, byla podepsána v červenci loňského roku. Vznikla jako reakce na ruskou invazi na Ukrajinu, která zastavila vývoz zemědělských produktů obou zemí přes Černé moře. Původní platnost dohody byla 120 dní a od té doby byla několikrát prodloužena, naposledy v polovině května. V červenci ale definitivně přestala platit. 

Nejnovější zprávy