Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pátek 4. října 2024

Svátek slaví František, zítra Eliška

Severokorejský lídr jede do Vladivostoku, Moskva potvrdila setkání s Putinem

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Severokorejský lídr jede do Vladivostoku, Moskva potvrdila setkání s Putinem

Lenka Kučerová

11. září 2023 11:58 | Aktualizováno: 11. září 2023 15:42

Kim Čong-un a Vladimir Putin

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyrazil na cestu do Ruska, kde plánuje setkání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle serveru CNN by mělo k setkání mezi Kimem a Putinem dojít v úterý. Schůzku už Kreml potvrdil.

Podle amerického deníku The New York Times (NYT) se Kim chystá do ruského města Vladivostok na jednání s Putinem ohledně možných dodávek zbraní a munice, které by mohly být použity v rámci ruské války proti Ukrajině. 

Ruský prezident Vladimir Putin do Vladivostoku dorazil také. Zúčastní se tam ekonomického fóra konaného od 10. do 13. září. Během něj fóra plánuje setkání se severokorejským vůdcem. Kreml už oficiální návštěvu severokorejského lídra potvrdil.

Podle informací z NYT bude Putin žádat od Kima dělostřelecké granáty a protitankové střely, zatímco severokorejský vůdce bude hledat pokročilé technologie pro satelity a ponorky s jaderným pohonem, stejně jako potravinovou pomoc.

Tato mise by měla být první zahraniční návštěvou Kima od vypuknutí pandemie covidu-19, během které Severní Korea uzavřela své hranice. V roce 2019 se Kim a Putin setkali ve Vladivostoku na východním pobřeží Ruska.

Britská stanice BBC pečlivě analyzovala potenciální výhody spojenectví mezi Severní Koreou a Ruskou federací. Zatímco Moskva má "náhlou potřebu zbraní", Severní Korea čelí "naléhavé potřebě financí a potravin". Spolupráce mezi oběma zeměmi tak přináší vzájemný prospěch a je výhodnou transakcí.

Jaderný program Severní Koreje je dalším klíčovým faktorem. Spolupráce s Ruskem by mohla umožnit Severní Koreji dosáhnout vyššího pokroku v jaderných technologiích, protože Rusko je zkušenou jadernou mocností a investuje do svého jaderného programu. Nicméně Soul se obává, že taková spolupráce by mohla být pro Rusko strategicky nebezpečná.

Zajímavý je i pohled Pekingu, který má zájem na životaschopnosti Severní Koreje. Severní Korea slouží jako nárazníková zóna mezi Čínou a americkými silami v Jižní Koreji, což znamená, že udržování Pchjongjangu nad vodou je pro Čínu strategicky důležité.
 

Nejnovější zprávy