Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Mezinárodní den zvířat: Všechno nejlepší a dej mi tlapku!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Mezinárodní den zvířat: Všechno nejlepší a dej mi tlapku!

Jana Procházková

4. října 2023 4:18

Ilustrační fotografie Video

Chovatelé a milovníci zvířat na celém světě si každoročně připomínají Mezinárodní den zvířat, který připadá na 4. října, svátek svatého Františka z Assisi, který byl ochráncem a patronem zvířat. Tento svátek se slaví od roku 1931 díky úmluvě ekologů ve Florencii, kteří chtěli upozornit na problematiku ohrožených druhů. Nezapomeňte je tedy pohladit a dát jim dobrou ňamku!

Světový den zvířat, také nazýván Světový den dobrých životních podmínek zvířat nebo Světový den ochrany zvířat, je každoroční událost sloužící k oslavě práv a zlepšení životních podmínek zvířat na celém světě. Tato událost spojuje a mobilizuje různá hnutí a organizace, které se zabývají ochranou zvířat, a vytváří globální sílu, která usiluje o zlepšení podmínek pro všechna živá stvoření. Světový den zvířat nám připomíná naši morální a etickou povinnost chránit a pečovat o různé druhy zvířat, které s námi sdílejí planetu Zemi. Tato významná událost nám připomíná, že máme schopnost ukončit utrpení a krutost vůči zvířatům a změnit způsob, jakým funguje náš svět. 

Světový den dobrých životních podmínek zvířat v roce 2023 připadá na 4. října.

S konceptem Světového dne zvířat přišel německý spisovatel a editor Heinrich Zimmermann, který byl redaktorem německého časopisu Man and Dog. Na 24. března 1925 Zimmermann naplánoval zahajovací akci Světového dne zvířat ve Sportovním paláci v Berlíně. Záznamy dokládají, že se této příležitosti zúčastnilo více než 5 000 lidí. Heinrich Zimmermann věnoval mnoho hodin propagaci a rozvoji Světového dne zvířat.

Významný moment pro uznání 4. října jako Světového dne zvířat nastal na Mezinárodním kongresu na ochranu zvířat, který se konal v italské Florencii v květnu 1931. Zde byl kongresu byl návrh Heinricha Zimmermanna uznán a přijat jako rezoluce drtivou většinou. Tím byl oficiálně stanoven 4. říjen jako Světový den zvířat.

Webové stránky Světového dne zvířat byly poprvé představeny v roce 2003 britskou organizací na ochranu zvířat Naturewatch Foundation, která se snažila rozšířit povědomí a zapojení veřejnosti do této významné události.

Tak, vše nejlepší pejsci, kočky, ptáčci, rybičky, želvičky atd.

Nejnovější zprávy