Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

Místo čísla účtu stačí telefon. Tuzemské banky spustili službu Platby na kontakt

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Místo čísla účtu stačí telefon. Tuzemské banky spustili službu Platby na kontakt

Lenka Kučerová

14. listopadu 2023 17:01

Ilustrační fotografie

Klienti některých tuzemských bank mohou nově místo zadávání čísla účtu využít číslo mobilního telefonu. Službu Platby na kontakt dnes společně spouští šest bank: Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka a Raiffeisenbank. Moneta a UniCredit Bank plánují spustit tuto službu v následujícím roce. 

Tato služba usnadňuje domácí transakce mezi lidmi, ale není aktivována automaticky, a momentálně má omezení maximální výše platby na pět tisíc korun. Lidé, kteří chtějí tuto službu využívat, se musí aktivně přihlásit prostřednictvím své banky, a jejich čísla budou registrována v České národní bance.

Telefonní čísla, která nejsou zařazena v registru ČNB, nebudou schopna přijímat platby na kontakt, což zajišťuje, že peníze nebudou odeslány na nesprávný účet. Před provedením platby se zobrazí název účtu příjemce, obvykle jméno a příjmení. Současná maximální částka platby je omezena na pět tisíc korun z důvodu zvýšení bezpečnosti. 

V registru ČNB lze k jednomu číslu účtu přiřadit více telefonních čísel, což umožňuje například sdílení čísla mezi manželi. Naopak jedno telefonní číslo může být přiřazeno pouze k jednomu číslu účtu. Platby na kontakt jsou momentálně možné pouze v českých korunách, a maximální limit jedné platby je 5 tisíc korun, s minimální částkou jedné koruny.

Očekává se, že o tuto službu bude velký zájem, protože většina klientů preferuje platby na číslo mobilního telefonu kvůli jednoduššímu a rychlejšímu provedení. Podle průzkumu provedeného Ipsos pro Českou bankovní asociaci by přes 40 % dotázaných využívalo Platby na kontakt k posílání maximální částky, tedy pět tisíc korun. Čtvrtina lidí by tuto službu využívala na převody do jednoho tisíce korun.

Nová služba má také snížit riziko chyb při zadávání špatného čísla účtu příjemce, což bylo zkušeností téměř 40 % dotázaných. Manažer platebních řešení v České spořitelně Ondřej Wallenfels v tiskvé zprávě zdůraznil, že nová služba přináší klientům obrovské zjednodušení, protože každý zná své mobilní číslo, ale málokdo pamatuje celé číslo bankovního účtu.

Raiffeisenbank vidí tuto službu jako krok směrem k modernímu bankovnictví, které respektuje potřeby klientů. Ředitel online bankovnictví Raiffeisenbank Michal Plzák uvedl, že Platba na kontakt umožní klientům posílat platby okamžitě a jednoduše pomocí výběru jména ze seznamu telefonních kontaktů, aniž by bylo nutné znát celé číslo účtu příjemce.

Nejnovější zprávy