Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

GLOBÁLNÍ KOLAPS kvůli nevídanému výpadku IT: Letadla zůstala na zemi, problémy hlásí banky!

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

GLOBÁLNÍ KOLAPS kvůli nevídanému výpadku IT: Letadla zůstala na zemi, problémy hlásí banky!

Andrea Malá

19. července 2024 10:51 | Aktualizováno: 19. července 2024 14:07

Ilustrační fotografie.

Masivní výpadky informačních technologií zasáhly letiště, nemocnice a média v Evropě, Severní Americe a asijsko-pacifickém regionu. Za problémem stojí neupřesněný výpadek ve společnosti Microsoft, společnost nastalou situaci řeší. Některé zasažené společnosti se už vrátily do normálního chodu. 

Podle Microsoftu je krize vyřešena. „Základní příčina byla odstraněna, nicméně zbytkový dopad má stále vliv na některé aplikace a služby Microsoft 365,“ informoval Microsoft. „Provádíme další zmírnění, abychom zajistili úlevu,“ doplnila společnost s tím, že dopady výpadku budou ještě nějakou dobu pokračovat.

Kvůli výpadkům se na úrovni úředníků sešla britská vláda ve formátu COBR. „Jsme si vědomi dopadu této situace na služby a vláda na tomto problému, který ovlivňuje služby nejen ve Spojeném království, ale i v celosvětovém měřítku, úzce spolupracuje s příslušnými sektory a odvětvími. Úředníci se dnes ráno sešli v jednotce Cobra a samozřejmě pravidelně informují ministry o této problematice,“ shrnula anonymně jedna z tamních mluvčích. 

Ministři se ale patrně nesejdou. „Premiér měl dnes ráno bilaterální jednání s prezidentem Zelenským a vládou, ale všichni ministři včetně premiéra jsou průběžně informováni o nejnovějších informacích,“ dodala mluvčí podle serveru Guardian.  

Federální letecký úřad (FAA) podle CNN pečlivě sleduje kybernetický výpadek. „FAA pozorně sleduje technický problém, který ovlivnil IT systémy amerických leteckých společností. Několik leteckých společností požádalo FAA o pomoc s pozemními zastávkami, dokud nebude problém vyřešen.“

Bílý dům problém také „zkoumá“. „Jsme si vědomi incidentu a zkoumáme problém a dopady,“ podotkl mluvčí Rady pro národní bezpečnost Bílého domu John Kirby. 

Teprve okolo poledne středoevropského času se dařilo společnostem po celém světě řešit výpadky způsobené aktualizací kybernetické společnosti CrowdStrike v Microsoftu. „Dnes ráno došlo k technickému problému s dodavatelem, který ovlivnil služby více dopravců, včetně společnosti American. Od 5 hodin ráno našeho času se nám podařilo bezpečně obnovit provoz. Omlouváme se našim zákazníkům za nepříjemnosti,“ popsala letecká společnost American Airlines. 

Provoz obnovil největší polský kontejnerový terminál Baltic Hub. „Výpadek byl vyřešen a provoz terminálu byl obnoven,“ uvedla správa z přístavního města Gdaňsk. O několik hodin dříve se výpadek týkal i této společnosti, když informovala, že se „potýká s globální poruchou operačních systémů Microsoft, která brání provozu terminálu“. 

O něco pomalejší byly velké světové banky. V Austrálii výpadek zasáhl Commonwealth Bank, v Jihoafrické republice Capitec Bank, v Británii Barclays. „Situaci pozorně sledujeme a pokračujeme ve spolupráci s firmami a dalšími orgány,“ upozornila Bank of England, které se výpadek vyhnul. 

Hromadné výpadky technologií po celém světě způsobily výpadky IT systémů, informovala o tom americká stanice CNN. Podle amerického listu Wall Street Journal jde primárně o problém ze strany společnosti Microsoft. 

Nyní společnost údajně pracuje na nápravě poté, co odhalila příčinu. „Prověřujeme problém, který ovlivňuje schopnost uživatelů přistupovat k různým aplikacím a službám Microsoft 365,“ upozornilo vedení firmy. 

Konkrétněji mělo jít o selhání při aktualizaci kybernetické bezpečnostní firmy CrowdStrike. „Aktualizace kybernetické bezpečnostní firmy CrowdStrike vedla v pátek k rozsáhlému výpadku,“ napsala stanice CNBC. Společnost nyní aktualizaci dle svých slov „vrací zpět“. 

Jedním z hlavních produktů společnosti CrowdStrike je CrowdStrike Falcon, platforma kybernetické bezpečnosti, kterou podle společnosti využívají velké korporace a vládní klienti včetně velkých světových bank, zdravotnických a energetických společností, jak shrnula CNN. 

Tvrzení o výpadku způsobeném aktualizací CrowdStrike potvrdil na sociální síti X šéf server Hlídač Státu Michal Bláha. „Globální výpadek IT je způsobený nepovedenou aktualizací softwaru Crowdstrike. Jde ho nejspíše opravit spuštěním systému Windows do nouzového režimu a odstraněním souboru. To znamená, že miliony počítačů se systémem Windows je třeba spustit a opravit ručně,“ vysvětlil. 

Situaci klidnil ministr vnitra Vít Rakušan. „Celosvětový výpadek cloudových služeb Microsoft Azure se v Česku zatím dotýká jen chodu pražského Letiště Václava Havla. Podle aktuálních informací nebyly zasaženy bankovní ani zdravotnické systémy. Policisté jsou připraveni zvýšit své počty na letišti v Ruzyni a zajistit dohled nad veřejným pořádkem i informace pro cestující. Klíčové IT systémy státu sleduje NÚKIB i naše dohledové centrum,“ napsal na X. 

Polsko ohrožení národní bezpečnosti nezaznamenalo, uvedl to premiér Donald Tusk. „Vzhledem k celosvětovému selhání systémů společnosti Microsoft mě naše útvary na provinční a celostátní úrovni informují o všech incidentech, které z tohoto selhání vyplývají. Zatím jsou omezeného charakteru a neohrožují národní bezpečnost,“ vylíčil. 

Kyberbezpečnostní společnosti podle německého serveru Deutsche Welle nikde nevidí náznaky, že by mělo jít o rozsáhlý kybernetický útok. „Britští odborníci na kybernetickou bezpečnost to nepovažují za škodlivý čin,“ uvedl anonymně zdroj z britské vlády. 

„Týmy jsou plně mobilizovány, aby identifikovaly a podpořily postižené subjekty ve Francii a pochopily původ tohoto výpadku. Neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že tento výpadek je důsledkem kybernetického útoku,“ poznamenala francouzská Národní agentura pro kybernetickou bezpečnost (ANSSI).

Výpadek postihl letiště i banky

Zasažené je pražské letiště. „Letiště Praha postihl výpadek celosvětového odbavovacího systému, který využívá větší množství leteckých společností. Dochází tak ke zpoždění některých odletových linek,“ informovalo na sociální síti X. 

Těsně před jedenáctou hodinou dopolední letiště ubezpečilo, že se situaci podařilo stabilizovat. „Aktuálně je situace stabilizovaná, dotčené lety se daří odbavovat v náhradním systému, nebo manuálně. Evidujeme 3 zpožděné lety z této příčiny.“

Situaci sleduje Policie ČR. „Situaci sledují naše Inspektoráty cizinecké policie a jsme připraveni zvýšit počty nasazených policistů. Jejich úkolem bude především dohled nad veřejným pořádkem a poskytování dostupných informací cestujícím,“ napsala na téže síti. 

Zasažené jsou také například letiště v Berlíně a ve skotském Edinburghu. „Kvůli technické závadě dochází ke zpoždění odbavení,“ uvedlo německé letiště. „Výpadky IT systémů znamenají, že čekací doby jsou na letišti delší než obvykle,“ dodali Skotové. 

Další problémy hlásí německá letecká společnost Lufthansa, skandinávská SAS Airline nebo Eurowings. V Curychu letadla nemohou přistávat vůbec. 

Na letišti v australském Sydney obrazovky ukazující časy příletů a odletů namísto potřebných informací poskytovaly cestujícím pohled na takzvanou „modrou smrt“.

Problémy se nevyhnuly ani londýnskému letišti Gatwick. To je údajně „postiženo globálními problémy společnosti Microsoft a cestující se mohou setkat se zpožděním při odbavení a průchodu bezpečnostní kontrolou“. 

Jedno z nejkvalitnějších letišť na světě, singapurské Changi, se výpadku nevyhnulo také. „Vzhledem k celosvětovému výpadku, který ovlivnil IT systémy mnoha organizací, je odbavovací proces některých leteckých společností na letišti Changi řízen ručně,“ informovalo letiště. 

Federální úřad pro letectví zastavil všechny lety v společností American Airlines, United Airlines a Delta Airlines, jak přiblížil americký list New York Times. „V současné době dochází k přerušení provozu v celé síti z důvodu globálního výpadku IT třetí strany, který nemůžeme ovlivnit. Všem cestujícím doporučujeme, aby se na letiště dostavili alespoň tři hodiny před plánovaným odletem,“ napsala na sociální síti X letecká společnost RyanAir. 

Výpadek se podle NY Times týká i jedné z největších bank v Jihoafrické republice – Capitec Bank. „Některé služby byly přerušeny kvůli problému s mezinárodním poskytovatelem služeb,“ informovala banka. Zákazníci si údajně stěžují na zamítnuté transakce. 

CNN navíc upozornila, že jedna z hlavních britských zpravodajských stanic Sky News nemohla v pátek ráno vysílat živě. Výkonný předseda stanice David Rhodes se divákům za přerušení omluvil. „Mnoho zpravodajských relací je stále k dispozici online,“ připomněl. 

Ovlivněné jsou i izraelské nemocnice. „Nejedná se o kybernetický útok, ale o poruchu jednoho softwaru, která ovlivňuje servery a počítače,“ upřesnilo tamní ministerstvo zdravotnictví. 

Výpadek se dále týká letecké společnosti Cathay Pacific Airways a hongkongského Disneylandu. „Z důvodu neočekávaných technických problémů jsou v současné době nedostupná samoobslužná odbavovací zařízení na mezinárodním letišti v Hongkongu,“ informovala letecká společnost. Disneyland oznámil „neočekávaný výpadek počítačového systému“. 

S dalšími výpadky se potýká malajsijská burza Bursa Malaysia Bhd. „Společnost tuto záležitost vyšetřuje,“ poznamenala tamní tisková agentura Bernama. 

Francouzská média nemohou vysílit, stejně jako britská stanice Sky News. „Všichni jsme na scéně, ale v řídicí místnosti je obrovská porucha,“ přiblížil moderátor francouzské TF1 Christopher Beaugrand-Guerrin. Vedle této stanice zaznamenává problémy i Canal+. 

Další zasaženou společností je britská sázková společnost Ladbrokes. „Bohužel se s tím potýkáme také. Usilovně pracujeme na vyřešení problému, ale nevíme, kdy bude opraven,“ uvedla podle britské stanice BBC. 

Nemocnice v německých městech Luebeck a Kiel musely zrušit plánované operace. „Péče o pacienty a pohotovostní služby budou probíhat normálně,“ přiblížila kielská nemocnice. 

Nejnovější zprávy