Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 7. července 2024

Svátek slaví Bohuslava, zítra Nora

Mladý Čech se místo do školy vydal na Ukrajinu. Poláci ho včas zastavili

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Mladý Čech se místo do školy vydal na Ukrajinu. Poláci ho včas zastavili

Andrea Malá

12. ledna 2024 10:23

Polská policie, ilustrační fotografie.

Školák se místo vyučování rozhodl vydat na Ukrajinu, kde se chtěl na její straně zapojit do konfliktu proti ruskému agresorovi. Pátrání po nezletilém Čechovi dobře dopadlo, polským pohraničníkům se ho podařilo včas zastavit. 

Na incident upozornila polská pohraniční stráž, potvrdila ho také česká policie prostřednictvím zpravodajského webu novinky.cz. 

Polští policisté zjistili, že chlapcův telefon je přihlášený v Přemyšli nedaleko hranic s Ukrajinou. "Ukázalo se, že patnáctiletý mladík si z domova vzal pas, protože se chtěl dostat na Ukrajinu, aby podpořil tamní armádu v boji proti ruskému agresorovi," napsali pohraničníci.

Podle sdělení pohraniční stráže už nezletilý Čech překročil hranici mezi Polskem a Ukrajinou. Díky rychlé reakci a mezinárodní spolupráci se jej podařilo dohledat a přepravit na polské území, odkud byl poslán domů. 

Česká policie po chlapci pátrala poté, co se na ni s popisem svého syna obrátili jeho rodiče. Školák ráno odešel z domova do školy, na vyučování ale nepřišel. 

"Ve středu ve večerních hodinách jsme přijali oznámení o pohřešování nezletilého chlapce. Následně jsme zjistili, že by se měl nacházet v Polsku, proto jsme kontaktovali kolegu z našeho společného česko-polského pracoviště v Chotěbuzi," řekla policejní mluvčí Pavla Jiroušková zmíněnému webu bez dalších podrobností.  

Nejnovější zprávy