Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Muž zabil medvědici: Teď mu chodí výhružky smrtí

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Muž zabil medvědici: Teď mu chodí výhružky smrtí

Nikola Horáková

6. září 2023 20:12

Medvěd hnědý

Italské orgány spustily vyšetřování incidentu, při němž šestapadesátiletý Ital zastřelil medvěda hnědého v národním parku Abruzzo koncem minulého týdne. Medvědice Amarena, která se procházela se svými mláďaty, byla zabitá, což vyvolalo vlnu kritiky. Muž, který jí zabil, obdržel několik výhružek smrtí. Následně mu byla poskytnuta policejní ochrana.

Muž medvědici zastřelil na jeho pozemku, údajně ji zastřelil ze strachu, informuje agentura ANSA. Medvědice se pohybovala na okraji vesnice San Benedetto dei Marsi. Muž svého činu lituje a poté ihned zavolal karabiniéry. Ti teď musí hlídkovat před jeho domem, protože na sociálních sítích mu začaly chodit výhružky smrtí.

Medvědice Amarena (v italštině višeň) získala své jméno díky své lásce k ovoci a třešním. Patří do programu na ochranu středoitalského druhu medvědů Ursus arctos marsicanus, jichž je přibližně 60 jedinců, a většinou obývají národní park, který se rozkládá v apeninském pohoří v regionech Abruzzo, Lazio a Molise.

Tato nešťastná událost vyvolala vlnu kritiky také mezi politiky. Podle ministra životního prostředí Gilberta Pichetta jde o "závažnou situaci, kterou je třeba rychle vyšetřit". Šéf regionu Marco Marsilio incident ostře odsoudil jako pohoršení celého regionu, které podle něj vyvolává hněv a smutek. "Těžko se mi věří tomu, že šlo o sebeobranu. Medvědice Amarena nikdy na nikoho nezaútočila," uvedl šéf národního parku Luciano Sammarone.

Ohledně dvou mláďat, která po zastřelení jejich matky utekla do krajiny, panovaly obavy. Ty však mohou být pryč, protože mláďata byla šťastně nalezena, informuje agentura ANSA. Tuto skutečnost potvrdili technici parku, kteří mláďata zahlídli. Podle nich také mláďata uběhla více než 10 km od místa, kde byla jejich matka zastřelena. 

Nejnovější zprávy