Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 23. září 2024

Svátek slaví Berta, zítra Jaromír

Na Slovensku to vře! Tisíce lidí v Bratislavě demonstrovaly proti Ficovi a jeho vládě

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Na Slovensku to vře! Tisíce lidí v Bratislavě demonstrovaly proti Ficovi a jeho vládě

Jana Procházková

8. prosince 2023 17:15

Jedno z hesel na protivládní demonstraci v Bratislavě (7. prosince 2023).

Ve čtvrtek večer se před Úřadem vlády v Bratislavě sešly tisíce lidí, aby vyjádřily svůj nesouhlas s navrhovanými kroky vlády, které podle jejich názoru představují hrozbu pro právní stát. Mezi hlavními obavami bylo zejména zrušení speciální prokuratury, snížení trestů za asistenci osobám spojeným se stranou Směr a ukončení ochrany policistů před whistleblowery, jak informují slovenská média.

Tři slovenské politické strany PS, KDH a SaS svolaly protest. Milan Majerský, předseda KDH, na opozičním shromáždění ostře kritizoval snahu vlády o zrušení speciální prokuratury, která má za úkol odhalovat závažnou trestnou činnost. "Fico opět unáší stát," citoval z projevu Juraje Krúpy z SaS slovenský deník Sme.sk

"Máme rádi Slovensko a budeme ho bránit dnes i v budoucnu," pronesl k lidem z pódia před Úřadem vlády předseda Progresivního Slovenska Michal Šimečka. Kdyby premiérovi Robertu Ficovi na Slovensku skutečně záleželo, zaměřil by se podle něj na zdravotnictví, školství a prosperitu, a ne "jen na moc a beztrestnost pro jejich vlastní prospěch". "Pokud to bude nutné, přijdeme znovu," dodal Šimečka.

Vůdce strany PS opakoval i heslo protestu, a to "Dost bylo Fica", načež dav pokračoval ve skandování. "Je to přesně tak, jak říkáte," odpověděl na bouřlivý dav a zdůraznil, že je hrdý na ty, kteří se shromáždili, protože jim záleží na osudu Slovenska, citoval server Noviny.sk.

Robert Fico se mýlil, pokud si myslel, že mu jeho kroky projdou, řekl Šimečka. "Robert Fico se o stát nestará," řekl a dodal, že od voleb se vláda soustředí pouze na policejní čistky, moc a třenice. 

Opozice podle webu tvnoviny.sk pokračuje v protestech. Strany Progresivní Slovensko, SaS a KDH ohlásily další shromáždění proti krokům vlády Roberta Fica. Konat se bude v úterý 12. 12. v 18:00. na Náměstí svobody v Bratislavě.

Plánují také další akce v různých městech Slovenska a hodlají pozvat občanské iniciativy a další politické partnery. O této iniciativě informovali představitelé opozičních stran na společné tiskové konferenci.

Nejnovější zprávy