Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 4. července 2024

Svátek slaví Prokop, zítra Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje

Smrt Petra Kellnera (†56) objasněna: Tragédii způsobil pilot

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Smrt Petra Kellnera (†56) objasněna: Tragédii způsobil pilot

Jana Procházková

29. září 2023 6:13

Petr Kellner

Záhadná a tragická smrt miliardáře Petra Kellnera (†56) na Aljašce vzbudila neuvěřitelný rozruch. A teď se zdá, že stín viny padá na pilota vrtulníku. Američtí vyšetřovatelé došli k závěru, že pilot nebyl dostatečně zkušený a nedokázal zabránit katastrofě. Tvrdí, že vrtulník se dostal do potíží, když zavadil o hřeben hory.

Za důvod pádu helikoptéry označili vyšetřovatelé neschopnost pilota zareagovat odpovídajícím způsobem na špatnou viditelnost. K havárii měl přispět i "neadekvátní výcvik pilotů" u společnosti, která lety organizovala, a "nedostatečný dohled" inspektora Federálního úřadu pro letectví, píše agentura AP.

„Neboj se, dnes na téhle hoře nezemřeme. Musí pro nás přijít do hodiny,“ měli si mezi sebou říkat jediný přeživší nehody David Horváth (51) a miliardář Petr Kellner. Ten měl po nehodě chodit kolem vrtulníku a hledat telefon. Pomoc ale dorazila až o šest hodin později, kdy už Kellner svým zraněním podlehl. Národní úřad pro bezpečnost v dopravě včera zveřejnil konečně závěry svého vyšetřování. Vyplývá z nich, že za nehodu mohl „neadekvátní výcvik pilotů“.

V osudný den 27. března se měl pilot pokusit o přistání, zachytil ale o hřeben hory, pohltila ho mlha, havaroval a kutálel se dolů ze svahu 270 metrů. Podle vyšetřovací zprávy se měl zřejmě potýkat s bílou tmou, která vznikla rotorem vrtulníku. Nehodu nepřežilo pět lidí. „Pátrací a záchranné týmy byly informovány se značným zpožděním, což přispělo k rozsahu zranění přeživšího, který utrpěl rozsáhlé omrzliny na obou rukou,“ píše se ve zprávě o pozdní záchranné akci a Horváthovi.

Při nehodě kromě Kellnera, zakladatele skupiny PPF, majitele televize Nova, zahynul také český trenér snowboardingu Benjamin Larochaix, horští vůdci Sean McManamy a Gregory Harms a pilot helikoptéry Zachary Russel. Tragickou událost z 27. března přežil jen bývalý český reprezentant ve snowboardingu David Horváth.

"Jeden člověk nehodu přežil, pátrací a záchranné týmy ale byly informovány se značným zpožděním, což přispělo ke zhoršení zdravotního stavu přeživšího," uvádí dále zpráva. Horváth tehdy utrpěl rozsáhlé omrzliny na obou rukou.

​Vyšetřovatelé už dříve uvedli, že po pádu helikoptéry byli naživu i Kellner a Harms. Vrtulník ale po pádu nevyslal automatický nouzový signál a informace o havárii se k nim tak dostala až po dvou a půl hodině. Na místě pak našli jediného přeživšího, kterého se podařilo vyprostit až šest hodin po tragickém incidentu.

To, jak k neštěstí došlo, měl pak Horváth popsat vyšetřovatelům. Pilot se podle něj měl pokusit přistát na horském hřebeni. První pokus se ale nezdařil a při druhém vrtulník "pohltila mlha". Pilot tak zřejmě ztratil vizuální orientaci. Helikoptéra měla následně narazit do hory a svalit se po svahu dolů.

Renata Kellnerová, vdova po Petru Kellnerovi, na konci letošního března požádala soud na americké Aljašce, aby nehodu znovu prošetřil. Rodina zároveň podala žalobu na provozovatele vrtulníku Soloy Helicopters a další dvě firmy, které se na expedici podílely.

Nejnovější zprávy