Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 27. července 2024

Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor

ROBERT FICO A NOVÉ INFORMACE: Zázraky v Banskobystrické nemocnici

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

ROBERT FICO A NOVÉ INFORMACE: Zázraky v Banskobystrické nemocnici

Jana Procházková

18. května 2024 14:34 | Aktualizováno: 18. května 2024 14:42

Robert Kaliňák na tiskové konferenci ke stavu Roberta Fica.

Stav premiéra Roberta Fica po středečním atentátu v Handlové je stabilizovaný, ale stále vážný. Na tiskové konferenci před banskobystrickou nemocnicí to oznámili vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák spolu s ministryní zdravotnictví Zuzanou Dolinkovou. Dnešní ranní konzilium uvedlo, že včerejší dvouhodinová operace přispěla ke zlepšení premiérova zdravotního stavu.

Podle Roberta Kaliňáka, který sdílel video z tiskovky na facebooku, je stav premiéra nadále vážný a v nejbližších dnech neumožňuje jeho převoz do jiné nemocnice. Ministr uvedl, že premiér je při vědomí a v posledních dnech se v Roosveltově nemocnici stalo několik zázraků. Premiér a ministr se dohodli, že vláda bude pokračovat ve své práci. 

Podle Roberta Kaliňáka je stav nadále vážný a neumožňuje v nejbližších dnech převoz premiéra do jiné nemocnice. Premiér je podle ministra při vědomí a za poslední dny se v Roosveltově nemocnici událo několik zázraků. S premiérem se dohodli, že vláda pokračuje dále v režimu, který nastavil předseda vlády. Vicepremiér potvrdil, že vláda bude pokračovat podle nastaveného programu. Příští týden usedne minimálně dvakrát, zvlášť pro jednání k eurofondům. "Blíží se termín předkládání zákonů v parlamentu, čili stát musí fungovat dál," nastínil.

Podle ministra obrany se prezidentka Zuzana Čaputová každý den informuje o stavu premiéra Roberta Fica a po tiskové konferenci ji bude informovat o nových událostech. "Musíme obnovit důvěru v demokracii, Slovensko potřebuje smír," dodal okamžitě. "Takové zranění je extrémně vyčerpávající. Chceme premiérovi poskytnout co nejvíce odpočinku. Stále však nejsme úplně v bezpečí," upozornil Kaliňák. "Po prvních hodinách byla prognóza velmi špatná, protože víte, že střely do břišní oblasti jsou fatální," řekl Kaliňák, ale dodal, že se situace zlepšuje. Oba ministři ocenili kvalitu zdravotní péče, kterou premiér dostává v Banské Bystrici. "Nemohu najít dostatek slov vděčnosti za postupné zlepšování stavu. Je velmi důležité, že stav umožňuje obnovu. Pan premiér je vědomý, ale samozřejmě se všemi omezeními, která vážné zranění přináší," zdůraznil Kaliňák.

Kaliňák se také zmínil o plánovaném kulatém stolu v prezidentském paláci, který oznámila prezidentka Zuzana Čaputová spolu se zvoleným prezidentem Petrem Pellegrinim. Ministr obrany zatím nerozhodl, zda se zástupce strany Směr zúčastní, a své stanovisko bude nejprve sdělovat prezidentce.

Policie dnes eskortovala Juraje C., který byl obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra, ke Specializovanému trestnímu soudu v Pezinku, kde se má rozhodnout o vazbě. Generální prokuratura ji navrhuje kvůli důvodné obavě z možného útěku a možného pokračování trestné činnosti.

Podle informací serveru Aktuality.sk probíhá soudní stání za přísných bezpečnostních opatření. Areál soudu je uzavřený i pro novináře a střeží ho policisté v kuklách. Obviněný muž bude mít poprvé možnost promluvit před soudem. 

Obviněný Juraj C. postřelil slovenského premiéra ve středu odpoledne po výjezdním jednání vlády v Handlové v Trenčínském kraji. Předseda vlády byl ihned převezen do nemocnice v Banské Bystrici, kde je nadále hospitalizován. Podle Kaliňáka i ministra vnitra Matúše Šutaje Eštoka byl čin atentátníka politicky motivovaný. Střelce označili za osamělého vlka, který nebyl členem žádné radikalizované skupiny. 

Nejnovější zprávy