Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Novinky na sociálních sítích: Placený Facebook či Instagram, sběr citlivých dat na X

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Novinky na sociálních sítích: Placený Facebook či Instagram, sběr citlivých dat na X

Andrea Malá

3. září 2023 21:52

Instagram, ilustrační fotografie.

Velké věci se v posledních dnech dějí ve světě sociálních sítí, konkrétně u těch největších hráčů na trhu, kterými jsou Facebook, Instagram či X (dříve Twitter). U dvou platforem se spekuluje o zavedení placených služeb, u třetí se řeší plánovaný sběr biometrických dat o uživatelích. 

Elon Musk po loňské koupi sociální sítě Twitter podniká jeden zajímavý krok za druhým. Přejmenoval ji na X, výrazně zredukoval počet pracovníků či obnovil dříve zrušené účty. Nyní souhlasil s aktualizací pravidel ochrany osobních údajů. Informovala o tom například britská BBC

Firma hodlá nově na základě souhlasu uživatelů sbírat a dále užívat jejich blíže nespecifikované biometrické údaje. Chce tak činit z bezpečnostních důvodů. Zároveň by ráda měla informace o zaměstnání či vzdělání osob, aby mohla lépe personalizovat reklamu či jim nabízet adekvátní pracovní nabídky. 

To ale není jediná novinka z prostředí X. Musk předevčírem uvedl, že na sociální síti má být brzy možné dělat audio a videohovory. K dispozici mají být na přístrojích PC a Mac či s operačními systémy iOS a Android. Uživatelé se obejdou bez telefonního čísla. 

Pozadu nezůstává ani Mark Zuckerberg, jehož firma Meta Platforms zvažuje spuštění placených verzí Facebooku a Instagramu bez reklam pro uživatele z členských zemí EU. Napsal o tom americký deník New York Times s odvoláním na své zdroje. Ze strany společnosti má jít o reakci na regulace omezující sběr dat. Tato alternativa by mohla zmírnit obavy regulátorů. 

Kolik by placené verze stály? Žádná částka zatím nepadla, jisté ale je, že i pro Evropany budou nadále k dispozici bezplatné služby obou sociálních sítí. List NYT připomněl, že Evropa je druhým nejzásadnějším trhem pro Metu po tom severoamerickém.

Nejnovější zprávy