Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 8. září 2024

Svátek slaví Mariana, zítra Daniela

Účet bez reklam i možnost upravovat příspěvky. Facebook, Instagram i X nabídnou zpoplatněné funkce

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Účet bez reklam i možnost upravovat příspěvky. Facebook, Instagram i X nabídnou zpoplatněné funkce

Lenka Kučerová

1. listopadu 2023 9:24

X (dříve Twitter)

Nejpopulárnější české sociální sítě postupně zavádějí nové nebo aktualizované způsoby monetizace. I když je stále možné používat Facebook, Instagram a bývalý Twitter, nyní známý jako síť X, zdarma, všechny tři sociální sítě teď také nabízejí možnost placeného předplatného. Jaké jsou náklady a co za ně získáte?

Provozovatel Facebooku a Instagramu, společnost Meta, dlouhodobě čelí problémům na evropském trhu kvůli přísným pravidlům ochrany soukromí. V květnu letošního dokonce dostala pokutu v rekordní výši 1,3 miliardy dolarů za nevhodné zacházení s daty evropských uživatelů. Od té doby se firma snaží vyhnout přímým konfrontacím s regulátory a řeší, jak vyřešit problémy týkající se ochrany soukromí.

Nově od listopadu proto nabídne evropským uživatelům předplatné bez reklam, čímž jim umožní odhlásit se z procesu sběru jejich dat, oznámila Meta na svém webu. Předplatné bude k dispozici pro osoby starší 18 let a základní cena činí 10 eur měsíčně, což je zhruba 245 Kč, pokud si uživatel předplatné zakoupí přes webové stránky. V případě předplatného prostřednictvím mobilních aplikací se kvůli poplatkům, které účtuje Apple nebo Google, zvýší na 13 eur měsíčně, což představuje asi 320 Kč.

Předplatné bude platit pro všechny účty, které máte propojené v Centru účtů, a do konce února bude mít jednotnou cenu, nezávisle na počtu účtů. Od 1. března příštího roku se cena upraví tak, že bude platit pouze pro jeden účet, a uživatelé budou platit za každý další příplatek ve výši 6 eur, což představuje zhruba 150 Kč za předplatné zakoupené na webové stránce, a 8 eur, což je asi 200 Kč, za předplatné zakoupené prostřednictvím mobilní aplikace.

Síť X, známá dříve jako Twitter, také zavádí nová předplatná a tím rozšiřuje svou nabídku poskytovaných služeb. Tato síť nově nabízí tři různé tarify s různými cenami a nabízenými funkcemi.

Základní tarif "Basic" stojí 67 Kč měsíčně nebo 712 Kč ročně a umožňuje publikovat delší příspěvky a následně je upravovat nebo odstraňovat. Také umožňuje publikovat delší videa, stahovat a přehrávat média na pozadí a poskytuje různé možnosti přizpůsobení vzhledu, včetně změny ikony nebo celkového vzhledu, stejně jako některé kosmetické úpravy.

Předplatné "Premium" za 179 Kč měsíčně nebo 1 870 Kč ročně nabízí všechny výhody základního tarifu, stejně jako modrou ověřovací značku a přístup k analýzám, Media Studio a X Pro. Uživatelé s tímto předplatným mohou začít vydělávat peníze na svých příspěvcích.

Nejdražší tarif "Premium+" stojí 358 Kč měsíčně nebo 3 740 Kč ročně a zahrnuje všechny výhody zmíněné v předchozích tarifech. Navíc tato možnost preferuje vaše odpovědi a odstraňuje reklamy z časové osy.

Síť X také zpoplatní registraci nových uživatelů. Noví uživatelé budou muset ověřit své telefonní číslo a zaplatit roční poplatek ve výši 1 dolaru, což jim umožní zasílat příspěvky, lajkovat, reagovat, sdílet a citovat příspěvky. Tato forma monetizace je nyní testována na Novém Zélandu a na Filipínách a může se následně rozšířit do celého světa.

Nejnovější zprávy