Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pondělí 8. července 2024

Svátek slaví Nora, zítra Drahoslava

POČASÍ: Listopad 2023 byl nejteplejší v celé historii pozorování, informovali vědci

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

POČASÍ: Listopad 2023 byl nejteplejší v celé historii pozorování, informovali vědci

Jana Procházková

7. prosince 2023 6:39

Ilustrační fotografie

Vědci z Evropské klimatické agentury potvrdili, že listopad 2023 měl nejteplejší počasí v historii pozorování. Téměř o třetinu stupně Celsia (0,57 stupně Fahrenheita) překonal předešlý rekord, což zdůraznilo dramatický nárůst teplot v porovnání s předchozími nejteplejšími listopady. Informovala o tom agentura AP.

Listopad 2023 byl o 1,75 stupně Celsia (3,15 stupně Fahrenheita) teplejší než v předindustriální době, uvedla služba Copernicus Climate Change Service Evropské kosmické agentury.

Země vytvořila nový teplotní rekord již šestý měsíc v řadě. Připomeňme, že rekordně horké byly také měsíce červen , červenec , srpen, září a dokonce i říjen.

Podle vědců je rok 2023 na dobré cestě překonat rekord pro „nejteplejší rok“ v celkové sledované historii lidstva. OSN již dříve uvedla, že tento rok již takový rekord překonal – a to vše kvůli globálnímu oteplování.

Na konferenci COP28 v Dubaji se opět projevila naléhavá potřeba omezit emise, aby byly zmírněny tvrdé dopady změny klimatu, píše BBC. Mnohé vlády se zavázaly snížit své emise skleníkových plynů, aby udržely celosvětové oteplení pod nárůstem o 1,5 °C na předindustriální úrovni. Navzdory těmto závazkům a globálním snahám v rámci COP28 bude, jak jsme již zmínili, rok 2023 nejteplejším v historii, což zdůrazňuje naléhavost situace. Vědci předpovídají, že průměrné globální teploty v příštích pěti letech překročí hranici 1,5 °C. 

Některé méně bohaté země si kladou dva různé cíle pro snižování emisí - jeden, který se snaží dosáhnout nezávisle, a druhý, ambicióznější, na němž pracují s podporou bohatých dárců. Zde jsou prezentovány pouze nezávislé cíle. V diskusi o emisích je klíčová otázka složitější než jednoduché snižování. S ohledem na historickou odpovědnost za klimatickou změnu, která není rovnoměrně rozdělena mezi národy, se skupina nezávislých výzkumníků z Climate Action Tracker rozhodla vytvořit metodu pro výpočet tzv. "spravedlivého podílu" cílů. Tyto cíle zohledňují historické příspěvky zemí k celkovým globálním emisím a jejich současné úrovně. Země, které k těmto emisím přispěly minimálně, mají nižší "spravedlivý díl" odpovědnosti ve srovnání se zeměmi, které byly dlouhodobě velkými producenty emisí.

Čína, přestože má menší historickou odpovědnost za globální oteplování, se stala největším ročním producentem skleníkových plynů. Rychlý ekonomický růst Číny v posledních letech narušuje tuto rovnováhu, ačkoli země vede v přijímání obnovitelných zdrojů, jako jsou solární, větrná a elektrická doprava. Přesto Čína stále významně spoléhá na uhlí, aniž by splnila slib o postupném odstupu od něj. Navíc, přes svou pozici vedoucího světového producenta metanu, se Čína dosud nepřipojila k více než 150 zemím, které se zavázaly ke globálnímu snížení emisí metanu o 30 % do roku 2030.

Hned po Číně jsou Spojené státy na druhém místě v ročních emisích. Bernice Lee, uznávaná členka Chatham House a expertka na Čínu, sdělila pro BBC: "Vypadá to, že nalezení formy jazyka, která by uspokojila obě strany, bylo příliš obtížné. Přesto si myslím, že je pozitivní, že se prohlášení zaměřuje na oblasti, kde existuje shoda, zejména na obnovitelné zdroje a metan."

Nicméně Spojené státy jsou stále daleko od dosažení svých stanovených emisních cílů a nadále schvalují nové projekty těžby ropy v Mexickém zálivu.

Nejnovější zprávy