Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Neděle 6. října 2024

Svátek slaví Hanuš, zítra Justýna

Policie v Ohiu zveřejnila VIDEO policisty, který zastřelil těhotnou černošku Ta'Kiya Youngovou

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Policie v Ohiu zveřejnila VIDEO policisty, který zastřelil těhotnou černošku Ta'Kiya Youngovou

Jana Procházková

1. září 2023 18:56

Policie v americkém státě Ohio zveřejnila záznam ze služební kamery policisty, který 24. srpna 2023 podle agentury AP zastřelil mladou těhotnou černošku.

Policie v americkém státě Ohio dnes zveřejnila videozáznam ze služební kamery jednoho z policistů, který minulý týden podle agentury AP zastřelil mladou těhotnou černošku. 

Ženu byla v očích policistů podezřelá z krádeže v obchodě, načež byla službu konajícím policistou opakovaně vyzvána, aby zastavila svůj vůz a vystoupila z něj. Ta’Kiya Youngová se naopak pomalu rozjela, kdy v tu chvíli zazněl smrtící výstřel. Nenarozená dcera Youngové rovněž nepřežila. Rodina oběti policejní zákrok odsoudila jako "hrubé zneužití moci", napsala dnes agentura AP.

K incidentu mezi jednadvacetiletou Youngovou a strážníky došlo 24. srpna na předměstí Columbusu, a to před obchodem s potravinami. V té chvíli policisté požádali ženu, aby vystoupila z vozidla, neboť ji majitel obchodu podezříval z krádeže. Youngová však tuto žádost odmítla. Co se stalo poté, je záhadné, neboť video zachycující událost není úplně jasné.

Podle agentury AP jeden z policistů vystřelil do čelního skla jejího vozu, avšak tento moment na videu není zřetelně zachycen. Video končí okamžikem, kdy vozidlo s bezvládnou ženou za volantem narazí do zdi obchodu, což tvoří záhadný konec této dramatické situace.

Video: Blendon Township Police Shooting of Ta'Kiya Young | WOSU Public Media

"Po zhlédnutí celého záznamu je nepochybné, že Ta'Kiyině smrti se dalo nejen zabránit, ale že šlo o hrubé zneužití moci a pravomocí," uvedl jménem rodiny Youngové jejich právní zástupce Sean Walton. Rodina bude usilovat o trestní stíhání policistů, kteří mají na svědomí smrt Youngové a její dcery, dodal Walton.

Pozůstalí z incidentu, který se stal před více než týdnem, vyjádřili svou kritiku ohledně pozdního zveřejnění videa. Policie však argumentuje tím, že byla povinna zamezit identifikaci zasahujících policistů a maskovat jejich služební čísla v souladu se zákony státu Ohio. Toto video bylo klíčovým důkazem, který pomůže vyšetřovacím úřadům při provádění vyšetřování. Policisté, kteří se účastnili této události, byli dočasně uvolněni s platem, zatímco vyšetřování probíhá.

Událost je o to tragičtější, že se stala těhotné ženě, která očekávala narození své dcery a má již dva syny. Na podporu rodiny byla zahájena internetová sbírka na pokrytí nákladů spojených s jejím pohřbem. Dosud bylo shromážděno přibližně 7000 dolarů (156 000 Kč).

Nejnovější zprávy